През 2020 година НАСА ще изпрати нова мисия на Марс, в чийто състав ще влиза не само роувър, но и хеликоптер. Това ще бъде първият летателен апарат, осъществил полет в атмосферата на друга планета, съобщава американската космическа агенция.

С тегло не повече от 2 килограма, хеликоптерът е създаден с най-модерните технологии. Витлата му са от карбон, а тялото - от специална сплав. Учените от НАСА вече извършват тестове върху марсианския безпилотник, като те трябва да приключат в близките няколко месеца.

Вижте как изглежда марсианският хеликоптер >> >> >>

По-голямата част от изпитанията са свързани с въпроса може ли хеликоптерът да работи в изключително разредената марсианска атмосфера, чието налягане е едва 1% от земното. Друг проблем е свързан с ниските температури, като частите на апарата ще трябва да издържат на -90 градуса по Целзий, каквито са средните нощни температури на Червената планета.

Поради голямото разстояние между Земята и Марс, НАСА няма да може да командва директно марсокоптера, а той ще си комуникира единствено с роувъра.

Всички тези трудности карат инженерите да сравнят първия полет на човешки апарат в атмосферата на друга планета с първият полет на братята Райт на 17 декември 1903 г., осъществен в САЩ.

Ако всичко премине по план и мисията стартира безаварийно през юли 2020 година, то през февруари 2021 г. хеликоптерът ще кацне заедно с марсохода на четвъртата планета в Слънчевата система. Летящият апарат ще стои скрит вътре в роувъра и ще направи първият си полет едва няколко месеца след кацането.

Американските инженери са създали специална 7-метрова барокамера, в която са симулирали състава и налягането на марсианската атмосфера. Хеликоптерът е бил поставен вътре и е доказал възможността си да извършва полети.

Апаратът е снабден с множество системи, които да му показват възможните препятствия и чипове, които да изчисляват параметрите на полета. Благодарение на марсианския хеликоптер НАСА ще може да проучи Червената планета много по-добре. Това ще приближи агенцията към изпълнението на поставената цел да прати хора на Марс в началото на 30-те години на този век.