Когато се отправят към естествения спътник на Земята в рамките на мисията "Артемида", планирана за 2024 г., астронавтите ще трябва да разполагат с по-компактна, ефикасна и съобразена с лунната гравитация тоалетна. Водено от тази идея, американското космическо управление НАСА отправи предизвикателство към обществеността за проекти за лунна тоалетна, най-находчивите от които ще получат парична награда, предаде Франс прес.

Изминало е доста време, откакто астронавтите в мисиите "Аполо" се облекчават в торбички. Днес обитателите на Международната космическа станция (МКС) разчитат на усъвършенствани тоалетни.

НАСА ще присъди три награди на обща стойност 35 000 долара - от 20 000, 10 000 и 5000 долара, на най-находчивите изобретатели на система, която да бъде монтирана на лунохода, който през 2024 г. ще отведе двама астронавти на повърхността на естествения спътник на Земята.

Изискванията са тоалетната да е предназначена за мъже и за жени, да функционира както при слабата гравитация на Луната, така и в условията на микрогравитация в космоса, да заема не повече от 0,12 кубични метра и да не вдига по-силен шум от вентилацията в баня на Земята (60 децибела).

Едно от най-важните изисквания е тоалетната да позволява едновременно уриниране и дефекация, да събира литър урина и 500 грама екскременти (в това число и диария) и 114 грама менструална кръв на ден.

Тоалетната освен това трябва да може да се почиства за пет минути. Отпадъците трябва да се съхраняват вътре в нея или да се изхвърлят навън. В мисиите "Аполо", например, урината се изхвърля в космоса, където незабавно замръзва под формата на дъжд от искрящи ледени кристали, според описание на писателя Крейг Нелсън.

Крайният срок в съревнованието е 17 август, като бонус точки ще се присъждат за идеи за улавяне на повръщано, без да се налага членовете на екипажа да пъхат главата си в тоалетната.