НАСА представи прототип на следващия си апарат, предназначен за кацане на Луната, окачествявайки го като "достъпен" модел, проектиран да достави автономен роувър на повърхността, пише в. "Дейли стар".

Спускаемият апарат тип "платформа" ще бъде използван за доставянето на 300-килограмов луноход и полезен товар за изследване на полярните региони на естествения спътник на Земята.

В технически документ, обясняващ настоящото състояние на проекта, се посочва, че спускаемият апарат със среден размер е проектиран така, че да е опростен и достъпен. От НАСА обаче признават, че лендърът не е предназначен да преживее лунната нощ.

Очаква се спускаемият апарат да бъде изстрелян към Луната с ракета-носител от типа на Falcon-9 на частната компания SpaceX.

"Този спускаем апарат е проектиран с цел да достави 300-килограмов роувър на лунен полюс. Използвахме опростени системи и минимално количество механизми, за да намалим сложността, въпреки че планираме подобрения в прецизността на кацане. Тъй като роботизираните лендъри стават по-големи, за да побират повече полезен товар, са необходими по-опростени, но същевременно високоефективни апарати. Прототипът е разработван с години от специалисти в различни области и отговаря на тези нужди", казва Логан Кенеди от НАСА.

Бъдещите планове на американската космическа агенция включват връщането на астронавти и изпращането на първата жена на Луната през 2024 г. по програмата "Артемида" - наследник на мисиите "Аполо", и установяването на постоянно човешко присъствие от 2028 г.