НАСА ще започне разследване за употреба на наркотици и за сигурността на работното място в компаниите SpaceX и Boeing, след като шефът на SpaceX Илон Мъск пушеше марихуана, докато даваше интервю през септември, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Представителят на НАСА Бил Герстънмейър заяви пред в. "Вашингтон пост", че разследването ще се интересува от всичко, което би могло да повлияе върху сигурността.

НАСА поясни, че през следващите няколко месеца ще проведе разследване съвместно с частните си партньори, за да се увери, че тези компании спазват критериите й за сигурност на работното място, като по-специално съблюдават изискването за среда без дрога.

SpaceX и Boeing са двете компании, избрани от НАСА за транспортиране на астронавти в космоса от 2019 г. НАСА не е потвърдила, че разследването е свързано с пушенето на канабис от Илон Мъск. Споменаването на дрога в комюникето й обаче навежда на мисълта, че причината за разследването е именно въпросното интервю.

В началото на септември Илон Мъск даде двучасово радиоинтервю, по време на което пиеше уиски и пушеше канабис. То бе заснето и излъчено в интернет. Без да споменава интервюто, директорът на НАСА Джим Брайдънстайн отбеляза пред "Вашингтон пост", че американското космическо ведомство иска да успокои общественото мнение относно предвиденото от 2019 г. изпращане на астронавти в космоса от двете компании.