НАСА (NASA) ще изстреля космически апарат, с който ще изпробва система за защита на Земята от астероиди, съобщи АФП.

Сондата ДАРТ (DART - Double Asteroid Redirection Test) ще се разбие в астероид, за да бъде проверена технологията за кинетичен удар. Изстрелването й е планирано за 24 ноември. Целта на мисията е двоен астероид, който не представлява заплаха за Земята.

През септември или октомври 2022 г. сондата ще се блъсне със скорост от приблизително 6,6 км/секунда в по-малкия от двата астероида ("сателит"), който е с диаметър 160 метра - типичен размер на астероидите, които биха могли да представляват най-вероятната сериозна заплаха за Земята, отбелязва NASA. В резултат той би трябвало да промени орбитата си около основното тяло - по-големия астероид Didymos, чийто диаметър е 780 метра. Сблъсъкът ще промени скоростта на малкия астероид в неговата орбита около основното тяло с част от един процент. Това ще промени орбиталния период на "сателита" с няколко минути - достатъчно, за да бъде наблюдавано и измерено с помощта на телескопи на Земята.

Двойният астероид се наблюдава интензивно, за да се измерят точно неговите свойства, преди да пристигне DART.

Целта на експеримента е да бъде проверен метод за промяна на траекторията на движение на действително опасни за планетата ни астероиди.

Какво е DART

DART е планетарен отбранителен тест на технологии за предотвратяване на удар в Земята от опасен астероид. DART ще бъде първата демонстрация на техниката на кинетичен удар за промяна на движението на астероид в космоса, съобщават от NASA

Мишената - астероидната система, е перфектен полигон, за да се провери дали предизвиканият удар космически апарат в астероид е ефикасен начин за промяна на курса му, ако астероид, който застрашава Земята, бъде открит в бъдеще.

От NASA отбелязват, че нито един известен астероид с размери по-големи от 140 метра няма значителен шанс да удари Земята през следващите 100 години, но пък само около 40 процента от тези астероиди са открити към октомври 2021 г.