НАСА се опитва да осъществи контакт с космическия апарат "Вояджър 2", след като сигналът беше прекъснат заради погрешни команди, съобщават АП и БТА.

"Вояджър 2" се намира на разстояние милиарди светлинни години от Земята.

Контактът с космическия апарат е изгубен, след като преди повече от седмица беше зададена грешна команда, насочваща антената му на 2 градуса от Земята. Това е достатъчно за прекъсване на комуникацията.

В понеделник НАСА обяви, че голямата антена на апарата, която се намира в Канбера, Австралия, търси сигнал от "Вояджър 2". Апаратът се намира на разстояние 19 млрд. километра. При тази дистанция евентуален сигнал от апарата би достигнал до Земята след повече от 18 часа.

През настоящата седмица антената в Канбера ще изпрати коректна команда към "Вояджър 2".

Ако не се осъществи сигнал с апарата, НАСА ще трябва да изчака до октомври, когато "Вояджър 2" ще се рестартира автоматично и това ще възстанови комуникацията.

Космическият апарат беше изстрелян през 1977 г. с цел да изследва далечни планети. "Вояджър 1" беше изстрелян едва седмици по-рано.

"Вояджър 1" все още подава сигнали до Земята. Той се намира на около 24 млрд. км разстояние от Земята, което го прави най-далече разположеният космически кораб.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО