НАСА ще проведе специална пресконференция, на която ще разкрие свой доклад относно неидентифицирани летящи обекти или НЛО. Събитието е насрочено за 17:00 българско време на 14 септември и ще може да се гледа на живо, пише ScienceAlert.

През 2022 г. космическата агенция започна да разследва трудни за обяснение и класифициране доклади за НЛО.

За целта бе сформиран независим екип от 16 научни и аерокосмически експерти. Към тях бе прикрепено звено от специалисти по анализ на данни. Целта на проекта е намиране на обяснение на докладите за НЛО.

"Имаме достъп до широк набор от наблюдения. Както на Земята, така и от космоса. Това е жизнената сила на научното ни изследване", каза Томас Зурбухен от НАСА миналата година преди стартирането на проекта. "Имаме инструментите и екипа, които могат да ни помогнат да подобрим разбирането си за неизвестното. Това е самата дефиниция на науката. Това е, което правим."

Екипът, председателстван от астрофизика Дейвид Спергел от фондация Саймънс, прекара девет месеца в провеждането на собствени проучвания.

"Основната цел на този невероятен екип от експерти не е да се връщаме назад и да разглеждаме кадри с ниска резолюция на НЛО-та, а по-скоро да съставим пътна карта, която да ни води при бъдещи анализи", обяснява Даниел Еванс, служител на НАСА.

Докладът, ще съдържа и стратегия за бъдещ анализ на данни за НЛО-та.

"Всички данни на НАСА са достъпни за обществеността - ние приемаме това задължение сериозно . Искаме всеки да има възможност да ги види или проучи", каза Еванс миналата година.

Докладът ще изясни кои научни методи трябва да се прилагат при анализ на кадри на НЛО. Крайната цел е пълно разбиране за произхода и природата на всеки докладван случай на видян неидентифициран феномен.

"Ние признаваме, че общественият интерес към НЛО е голям и че търсенето на отговори е силно. Нашата колективна отговорност е да разследваме тези събития със строгия научен контрол, който заслужават", завършва Еванс.

През последните две години Вашингтон гледа много по-сериозно на случаите на НЛО. За това помогнаха и разсекретени записи на неидентифицирани обекти, направени от военни пилоти.