Американската компания Virgin Galactic подписа договор с НАСА за стимулиране на развитието на орбиталния космически туризъм, предаде ТАСС, като се позова на прессъобщение на компанията.

Virgin Galactic и специалисти от Центъра за космически полети "Линдън Джонсън" в Хюстън, Тексас, ще разработят програма за подбор и подготовка на туристи за полети до Международната космическа станция.

Вижте как изглежда космическият самолет на Virgin Galactic >> >> >>

"НАСА има интерес от по-широко използване на Международната космическа станция з научно-технологични и търговски цели и в рамките на международно сътрудничество", се посочва в съобщението на компанията. Генералният й директор Джордж Уайтсайдс изтъква, че компанията би желала хиляди хора да могат да видят Земята от космоса.

Virgin Galactic е основана от британския предприемач Ричард Брансън. В прессъобщението за споразумението с НАСА се посочва, че компанията има богат опит в развитието на космическия туризъм и се занимава с организация на редовни туристически полети в космоса.

В началото на май Virgin Galactic проведе успешно първия летателен тест в небето над щата Ню Мексико на своя космически кораб Unity от серията Spaceship 2. Unity стартира на височина 15, 2 километра и се отдели от самолета-носител "Ив". Апаратът осъществи планиращ полет и се приземи на космическото летище в Ню Мексико, като разви скорост от 0,7 Мах.

От компанията уверяват, че Unity може да прекара в полет повече от два часа и да носи на борда до шестима туристи, които ще могат да видят Земята от 100 км височина и за няколко минути да изпитат състояние на безтегловност.

През ноември миналата година Virgin Galactic обяви плановете си да започне редовни туристически суборбитални полети в средата на тази година и да стане рентабилно предприятие през 2021 г. По данни на портала Space, цената на билет за полет с Unity е около 250 000 долара и по данни на компанията вече 600 души са направили вноска за участие в суборбитален полет.