Американското космическо ведомство ще продължи да закупува места за своите астронавти на борда на руските космически кораби "Союз" за доставянето им на Международната космическа станция - МКС, съобщава ТАСС.

Вижте как изглежда руския "Союз" >> >> >>

Агенцията цитира разпространени от НАСА справочни материали към проекта за американския федерален бюджет за финансовата 2021 година. Финансовата 2020 година завършва в САЩ на 30 септември.

В материалите се подчертава, че космическото ведомство ще продължи да разчита на корабите "Союз" за доставянето на своите екипажи, докато не бъдат въведени в експлоатация нейни собствени средства за доставяне. В бюджета за 2021 година се предвиждат 1,8 милиарда долара за отправяне на астронавти и товари до МКС. От тях НАСА предвижда да задели 99 милиона долара за американската програма за търговски полети на компаниите "Боинг" и "Спейс екс".

По думите на директора на НАСА Джим Брайдънстайн проектобюджетът за финансовата 2021 година ще позволи на агенцията да подготви кацането на Луната на американски астронавти през 2024 година.

"Предвидено е нашият бюджет да се увеличи с 12 процента, което ще ни позволи да осъществим нашите планове за първото кацане на жена на Луната и за кацането на мъж на Южния полюс на нашия естествен спътник", заяви Брайдънстайн.