Нова наземна станция за изследване дълбокия космос, изграждана в полупустинния регион Кару в Южна Африка, ще заработи до 2025 г., за да подпомогне проследяването на исторически мисии на НАСА до Луната и отвъд нея, предаде Ройтерс, позовавайки се на представители на космическата агенция, предава БТА.

В рамките на своята програма "Артемида", която има за цел до 2025 г. да отведе на Луната първата жена или цветнокож човек, НАСА планира за този месец първото изстрелване на своя ракетен комплекс от следващо поколение, забавено със седмици заради технически проблеми и лошо време.

"Следващата седмица трябва да очакваме старта на първия полет от мисията "Артемида", каза Бадри Юнис, заместник-администратор и ръководител в отдела за космическа комуникация и навигация (SCaN) на НАСА.

"Това ще бъде една от трите станции, които ще поддържат комуникацията с всички наши астронавти на Луната и около нея и ще предоставят осъществими услуги на цялата програма "От Луната до Марс", допълни Юнис на церемонията по подписването в малкото селце Матиесфонтейн, на 237 километра северно от Кейптаун.

Това е едва третият по рода си основен обект, разработван в световен мащаб. Той ще стане част от мрежа от други наземни станции в САЩ и Австралия. Станцията, проектирана с набор от антени, включително чиния с диаметър 20 метра и закупена от НАСА, ще помогне за поддръжката на важни мисии до Луната, Марс и отвъд тях.

Южноафриканската национална космическа агенция (SANSA) ще създаде, експлоатира и поддържа станцията.

Отдалеченият обект, който се намира близо до ключова комуникационна и транспортна инфраструктура, е избран заради географското си положение с ясно небе и слаби радиосмущения.

"НАСА нямаше да дойде в Южна Африка, ако не смяташе, че имаме капацитет да вършим работа в партньорство с тях", заяви Фил Мджвара, генерален директор на южноафриканския департамент за наука и иновации.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО