НАСА награди Ричард Дан с медал за изключителни обществени постижения при забележителната му работа по създаването на прочут неин логотип, съобщи пресцентърът на американската космическа агенция, цитиран от ЮПИ и БТА.

Популярното червено змиевидно лого дебютира през 70-те години на миналия век и бе извадено от употреба няколко десетилетия по-късно,

"Това събитие, което е кулминацията на един 50-годишен поход, е изключително удовлетворяващо. Създаването на логотипа на НАСА е върхово постижение в собствената ми кариера и в историята на дизайна", каза Дан, докато стоеше до гигантска скулптура на инициалите НАСА пред Информационния център за Земята в централата на американската космическа агенция по време на церемонията в понеделник във Вашингтон.

Логото на НАСА е част от усилията за нова идентичност на агенцията през 1975 г. като част от Федералната програма за подобряване на дизайна. Агенцията наема нюйоркската фирма "Дан и Блекбърн", която създава логотипа и печели някои от най-големите награди за дизайн, включително първата президентска награда за дизайн през 1985 г.

Модерното лого на НАСА, което се счита за един от "най-мощните символи на света", е отличено от президента Рейгън за опростения си и иновативен дизайн.

Макар че червеното змиевидно лого на НАСА е "пенсионирано" през 1992 г., то се появява отново през 2017 г. върху някои стоки, а през 2020 г. отбелязва официално завръщането на пилотираните космически полети с американски ракети. То беше използвано и на първата ракета на НАСА, която обиколи Луната от повече от 50 години, като част от програмата "Артемида".

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО