Научно изследване показа как бактериите се връщат към живота, съобщава сайтът phys.org, цитиран от БТА.

При липса на хранителна среда някои бактерии влизат в спящ режим - жизнените им процеси спират. Спящият режим при спорите на бактериите може да продължи години.

Впоследствие обаче спорите на бактериите могат да се събудят от рехидратация за минути и да се върнат към живот.

Досега учените не можеха да отговорят на въпроса дали спорите могат да мониторират жизнената среда, докато са в спящ режим. Не беше известно как тези микроорганизми улавят сигналите, които показват, че условията за живот и разпространение са благоприятни.

Биолози от университета в Сан Диего разкриват тази мистерия, а резултатите от изследването им са публикувани в сп. "Сайънс". Според тях спорите на бактериите имат способността да оценяват обкръжаващата ги среда, докато пребивават във физиологична смърт. Спорите използват електрохимична енергия, която изпълнява ролята на кондензатор. Така те "решават" дали условията за събуждане и продължаване на жизнения цикъл са благоприятни.

Много видове бактерии могат да прекарат хиляди години в спящ режим. Тази забележителна способност ги прави заплаха в случая на бактериалния антракс, както и в случаите на замърсяване на храна, в медицината и др.

Според изследването начинът, по който спорите достигат до информацията, е подобен на начина, по който оперират невроните в човешкия мозък. И при бактериите, и при невроните се получават периодични кратки сигнали, които дават информация за средата. Така спорите се връщат към живот. За разлика от невроните, които са зависими от енергията в организма, бактериите могат да получават тези сигнали без каквато и да било метаболитна енергия.