Американски специалисти възнамеряват да анализират данните за новия коронавирус с помощта на най-бързия суперкомпютър на САЩ, предаде ТАСС.

Агенцията цитира информация на Министерството на здравеопазването и социалните служби на САЩ. В публикувания от здравното ведомство документ се изтъква, че то ще си сътрудничи с американското министерство по въпросите на ветераните и министерството на енергетиката в рамките на програма за обмен и анализ на данни за инфекцията. Крайната цел на тази междуведомствена инициатива ще бъде създаването на ваксина срещу новия коронавирус и на препарати, които могат да помогнат на заразените.

Отбелязва се ,че специалистите ще прибягнат до услугите на най-бързия суперкомпютър в страната - "Съмит", който е разположен в Националната лаборатория на САЩ. Този обект на Министерството на енергетиката се намира в Оук Ридж, щата Тенеси. С помощта на "Съмит" ще бъде извършен комплексен анализ на данните, касаещи сферата на здравеопазването. Това ще помогне за намирането на препарати, които могат да помогнат при лечението на заболелите от Ковид-19.

"Съмит" беше конструиран от американската корпорация IBM. В продължение на две години той се считаше за най-бързия суперкомпютър в света. През месец юни тази година той бе изместен от челната позиция от японския му събрат"Фугаку", разработен от държавния Институт за естествени науки на Япония.