Американската компания Blue Origin планира да изстреля тежката си ракета-носител New Glenn през 2021 година, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Стартът ще бъде даден от комплекс номер 36 на ВВС в Кейп Канаверал в щата Флорида. Американската компания е сключила договор с канадския спътников оператор Telesat като с общи усилия в космоса ще бъде изведена мрежа от спътници за осигуряване на широколентов интернет във всяка точка на планетата. От Telesat се ангажираха да предоставят за целта орбитална архитектура, най-усъвършенствани антени, оптически ресурси и промишлени технологии.

Вижте как ще изглежда тежката ракета на Джеф Безос >> >> >>

Blue Origin от своя страна ще предостави стартовата си площадка и тежката си ракета-носител. Компанията не уточни колко изстрелвания са предвидени на ракетата й New Glenn за осъществяването на проекта с канадските партньори.

Ракетата ще има две степени, като първата ще се приземява обратно на Земята. Интересното е, че New Glenn ще използва за гориво метан и течен кислород, което ще намали цената на полета. На ниска околоземна орбита ще могат да се доставят 45 000 килограма, а на геостационарна орбита - 13 000 кг.

Тежката ракета New Glenn, чиято първа степен е предназначена а за многократна употреба, е кръстена на Джон Глен - първият американски астронавт, осъществил орбитален космически полет през 1962 година. Тази своя разработка Blue Origin обяви през 2015 година.

В перспектива компанията възнамерява да конструира тежката транспортна космическа система под названието New Armstrong в чест на астронавта на НАСА Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната през 1969 г.