Авиошоу, включващо може би най-способния и добър американски изтребител - "невидимият" F-22 Raptor, разкри че не всички самолети от американските ВВС са в добро състояние, съобщава War Zone.

На изтеклите снимки се вижда, че не само предната част на изтребителя е силно корозирала, но и че абсорбиращият радарните вълни материал, който се крие под нея, е изронен. Така на практика F-22 губи от своите стелт способности.

Вижте снимки на ръждясалият F-22 >> >> >>

Съставът на композитния материал, който се крие под ръждясалата обвивка на самолета е строго секретен. Знае се, че именно поддръжката му в добро състояние оскъпява летателния час на F-22, като престоят му за 60 минути във въздуха струва над 60 000 долара.

ВВС на САЩ разполагат с общо 187 бройки от F-22, но от официални данни от Пентагона разкриват, че не всички от тях са в бойна готовност. Според някои източници едва 50% от стелт изтребителя са годни да изпълняват бойни мисии.

Наскоро бяха приети промени в щатския военен бюджет, предвиждащи 350 милиона долара за поправяне на стелт облицовките на F-22. Въпреки корозията експертите са почти единодушни, че F-22 е по-добър от F-35. Това се доказва и от забраната за експорт на F-22, докато F-35 се изнася за множество съюзнически на Вашингтон страни.

Пентагонът планира да експлоатира Raptor-a поне още 40 години.

Благодарение на двата си реактивни двигателя, той има максимална скорост от 2400 км/ч, а бойният му радиус е над 1500 км.

Самолетът може да носи около 8 тона въоръжение, скрито във вътрешен корпус. Макар F-22 да може да изстрелва ракети въздух-земя или да пуска умни бомби, то основната цел на изтребителя е завоюване на въздушното пространство. Ракетите въздух-въздух, които носи самолетът имат голям обсег и F-22 може да сваля цели, намиращи се отвъд неговия хоризонт.

Вижте F-22 в цялата му прелест >> >> >>

Най-голямото предимство на F-22 е, че това е самолетът, имащ най-силни стелт харектеристики в света. Те обаче не са за сметка на отличната му маневреност и висока скорост.

Заради разминавания в системите F-22 не може да комуникира с F-35, като САЩ ще отделят няколко милиарда долара за ъпгрейди на радарите и комуникационните системи, за да оправят проблема до средата на 20-те години на този век.