С откриването на мощта на експлозивите, човечеството и по-специално войната, се превръща в стихия, съизмерима с най-големите природни катаклизми - мощните вулканични изригвания и сблъсъците на планетата ни с астероиди. Често ефектите от човешката дейност наподобяват тази на бедствията. Пример за това са кратерите, оставяни след всяка бомбардировка или мощен взрив. Но някои кратери са по-големи от други. Днес ще ви запознаем с претендентите за титлата "Най-големият кратер, направен от човека".

Вижте как изглеждат най-големите кратери, дело на човека >> >> >>

Седан, САЩ

В разгара на Студената война в Америка решават да проверят дали от употребата на атомни бомби не може да има някаква полза и за цивилните. Предполага се, че контролиран подземен взрив може да бъде използван за прокопаването на тунели. Те от своя страна могат да се използват както от минната индустрия, така и за направата на секретни бази. За да се проверят тази хипотеза, американските военни решават да заровят една 104-килотонова атомна бомба на 200 метра дълбочина в изключителна близост до небезизвестната "Зона 51". Оказва се обаче, че учените са изчислили погрешно мястото, на което да разположат бомбата. В резултат на това се появява най-големият кратер, създаден от човека. Атомният взрив създава и радиоактивна прашна буря, която се разстила над много градове в близост до тестовия полигон. Около 13 милиона души са засегнати от радиацията. Освен голямото замърсяване, взрива създава дълбокият 98 метра и широк 390 метра кратер Седан. Ядрената експлозия изхвърля за броени секунди 12 милиона тона пръст. САЩ са категорични - това е най-големият кратер, създаден от човека. През 1994 година мястото е обявено за национална забележителност, като 10 000 посещават годишно кратера.

Чаган, СССР

Руснаците обаче не са съгласни, заявявайки, че техният "аналог" е по-голям. Любопитното е, че тук отново става дума за "цивилен" ядрен тест, чиято цел е да провери дали ядрените оръжия не може да се използват и по миролюбив начин. Съветските учени смятали, че с контролирани ядрени взривове може да се изкопаят канали или създадат язовири. За целта в близост до река Чаган е заровена на 178 метра дълбочина атомна бомба с мощност от 140 килотона. Взривът създава кратер с дълбочина от 100 метра и ширина от 400 метра. Изхвърлени са близо 10 милиона тона пръст. Кратерът обаче бързо е запълнен от водите на реката и образува изкуствено езеро. Днес, намиращото се в Казахстан място, също е туристическа дестинация. Радиацията обаче не е за подценяване. По-разбираеми причини плуването в сините води на Чаганското езеро не само не се препоръчва, но се смята и за животозастрашаващо.