Компанията Stratolaunch намери още една употреба за едноименния си самолет, който е най-големият аероплан в историята на човечеството. Тя е свързана с все по-развиващата се хиперзвукова програма на САЩ.

Създадената през 2011 година от съоснователя на Microsoft Пол Алън компания целеше да революционизира космическите комерсиални услуги, като направи гигантския си самолет. Той щеше да служи за въздушна стартова площадка на ракети, чиято цена би била много изгодна.

Но Алън почина през октомври 2018 г., Stratolaunch беше продаден миналата година, липсваха ракети, а бъдещето на проекта изглеждаше мрачно. Сега, изглежда има надежда за компанията, като тя идва от Пентагона, който смята да инвестира милиарди долари в сферата на хиперзвуковите управляеми апарати.

Уебсайтът на Stratolaunch разкрива, че компанията се е "преоткрила" като строител, тестер и оператор на хиперзвукови превозни средства - тези, които могат да пътуват поне пет пъти по-бързи от скоростта на звука, или Mach 5.

Stratolaunch съобщават, че техните услуги са отворени за правителството, бизнеса и академичните среди. Компанията дори разработва свой хиперзвуков апарат, наречен Talon-A.

Вижте как изглежда Stratolaunch и Talon-A >> >> >>

Talon-A ще е автономен, маневрен, с дълготраен полет и ще може сам да каца на писта.

Компанията също така разработва Talon-Z, за който се знае много малко. На чертожната дъска се намира и друго превозно средство, наречено Black Ice, което би могло да свърши някои много интересни и амбициозни мисии, ако всичко върви според плана на Stratolaunch.

"Black Ice е космически самолет за многократна употреба, който дава възможност за разширени възможности в орбита и връщане на товари", се казва в уебсайта на компанията. "Първоначални проекти, оптимизирани за изстрелване на товари, с последващ вариант, способен да транспортира екипаж."

Анализаторите споделят, че Пентагонът може да се окаже спасителен за проекта. До сега най-големият самолет е летял само веднъж, но потенциалът му е много голям.

Той може да носи три ракети на веднъж, а поради фактът, че ще ги изстрелва от голяма височина, цената им би била много по-ниска. В някои отношения Stratolaunch може да се възприема като неконвенционален съперник на SpaceX в областта на комерсиалните и военни космически мисии.

Stratolaunch има размах на крилата от 117 метра, задвижва се от 6 реактивни двигателя и може да носи полезен товар от цели 230 000 килограма.