За запазването на своя статут Америка разчита предимно на "мека сила" - комбинация от дипломация, икономика, култура, ценности и дори технология, които влияят на другите държави и оформят общия политически пейзаж на настоящия век.

Факт е, че "меката сила" не може да съществува без наличието на "твърда сила", а военният бюджет на САЩ е най-големият в света - около 600 милиарда долара или повече от общия сбор на бюджетите на Китай, Саудитска Арабия, Русия, Великобритания, Франция и Индия.

Основният процент от тази сума отива за поддръжката на наличния състав и множество военни бази, намиращи се зад граница. За разработката на нови и мощни оръжейни системи се отделят между 80 и 100 милиарда долара на година.

Вижте как изглеждат най-мощните оръжия на САЩ >> >> >>

1. F-35

Проектът за създаване на нов стелт самолет, с възможност за вертикално излитане бе белязан от много трудности още от самото си начало. Програмата за създаването на F-35 се превърна в една от най-скъпите в историята, а САЩ ще трябва да отделят общо 1,5 трилиона долара за самолета. Въпреки това F-35 ще се превърне в гръбнака на американските ВВС, като самолетът ще остане на служба поне до 2070 година. С едно зареждане F-35 може да измине 2220 км, а максималната скорост е 1930 км/ч.

Въоръжението на самолета включва почти всичко - ракети въздух-земя, противокорабни ракети, ракети въздух-въздух, умни и лазерно насочвани бомби, касетъчни боеприпаси и др. Самолетът може да е въоръжен и с атомни бомби B61 mod 12, които имат точност от 30 метра, могат да се "забиват" навътре в земята и имат мощност от 50Кt. Цената на една бройка от стелт самолета е между 85 и 116 милиона долара, като F-35 ще се продава и на други държави. Великобритания, Австралия, Дания, Израел, Италия, Холандия, Южна Корея и Турция са сред сигурните купувачи на самолета, който ще се използва почти до края на този век.

2. ПРО

Програмата за противоракетна отбрана е много важна за САЩ. Създаването на системата е сложно и скъпо, защото изисква бързи и точни ракети, мощни радари и дори сателити в орбита около Земята. Американците имат разположени подобни системи в Аляска, Калифорния и Румъния, като се планира изграждане в Полша. Въпреки това те не винаги са от един и същи тип. Противоракетната отбрана има 100% ефективност срещу стари балистични ракети с малък обсег - като Скъд.

Ефективността срещу ракети с по-голям обсег е по-малка. Системата GMD разположена в Аляска и Калифорния взема под прицел не ракетите, а бойните им глави, докато са в космоса. Според експертите тя има потенциал да се справи именно с междуконтиненталните балистични ракети. Системите, които ще се разположат в Европа разчитат на други ракети, които показват по висока ефективност спрямо балистични ракети със среден обсег. Не всичко е известно около американската ПРО, но стратегическото значение на системата е безспорно, а програмата ще продължи развитието си през целия XXI век.

3. V-22 Osprey

Този транспортен самолет се разработва още от 80-те години на миналия век, а за програмата са се похарчили милиарди долари, като отново има критики относно проекта. На пръв поглед V-22 Osprey не би трябвало да влезе в класацията, защото е въоръжен само с две картечници. Въпреки това хибридът между хеликоптер и самолет има някои предимства, които биха увеличили мощта на американската армия многократно. V-22 Osprey може да излита и каца вертикално, но да се движи два пъти по-бързо от транспортен вертолет (максималната скорост на V-22 Osprey е 565 км/ч).

Най-голямото предимство на хибридната машина обаче е бойният й радиус. V-22 Osprey може да измине 1627 км без презареждане или 3590 км, ако е снабден с външни резервоари.Критиците са недоволни от цената на един V-22 Osprey, която е двойно по-голяма спрямо тази на хеликоптер с по-голяма товароносимост. От хибрида обаче са поръчани над 400 бройки, които ще бъдат използвани предимно за специални мисии от морската пехота на САЩ. V-22 Osprey най-вероятно ще се експлоатира през целия XXI век и ще е основното средство за транспортиране на елитните американски части до горещите точки по света.

4. Дрон

Дроновете вече играят ключова роля за американската армия. САЩ разполага с цяла гама от безпилотници, предназначени за видео шпиониране, подслушване и нанасяне на наземен удар. Освен това американците имат и подводни дронове, както и безпилотни космически мини совалки, предназначени за унищожаване на сателити или шпионаж на комуникациите от космоса. Добре познати са възможностите на тежкия разузнавач RQ-4 Global Hawk, по-малкия атакуващ MQ-9 Reaper и невидимият RQ-170 Sentinel. Бъдещето обаче принадлежи на секретния RQ-180, X-47 и SR-72, като последният ще може да нанася бързи удари от космоса.

5. Самолетоносач клас Gerald R. Ford

Американците са известни със своите тежки атомни самолетоносачи, които осигуряват възможността на американската армия да нанася прецизни авиационни удари на хиляди километри от САЩ. Самолетоносачите от клас Nimitz обаче остаряват и предстоят да бъдат заменени от новия клас Gerald R. Ford. Програмата за разработването им е на стойност 36 милиарда долара, а една бройка от новия самолетоносач струва над $10 милиарда. Планирани са 10 броя, като всеки един самолетоносач ще бъде въоръжен с над 75 самолета, няколко хеликоптера, ПВО комплект и дори лазерно оръжие против ракети и дронове. Самолетоносачът ще разполага и с иновативен електромагнитен катапулт, който ще позволи самолетите да излитат с по-висока скорост, като намали натоварването на шасито им. Максималната скорост на кораба ще е 56 км/ч, а за енергията му ще отговарят два ядрени реактора.

6. Бъдещият стелт бомбардиромач B-21

Въздушните сили на САЩ планират да заменят остаряващата флотилия от B-52. Наследникът ще има "изключителни стелт способности", вече се разработва от Northrop Grumman и се нарича B-21. Някои от ВВС на САЩ са искали наименованието на самолета да е В-3, но другата страна е надделяла, като числото 21 в случая символизира 21-век и фактът, че това ще бъде "първият бомбардировач на този век". САЩ планират да построят 100 бройки от новия B-21, като по предварителни данни цената на един самолет ще е около 564 милиона долара. Що се отнася до характеристиките на самолета, той ще има много тънък профил, типичните за стелт прави линии и черно покритие, както и два двигателя. Стелт възможностите му ще са по-добри от тези на В-2 и самолетът ще може да навлиза незабелязано дълбоко във вражеската територия. Първите тестове ще се проведат около 2025 година.

7. Рейлгън


Американската армия има множество перспективни проекти, които са взети директно от фантастичен роман. Електромагнитното оръжие е една от по-реалните разработки, които в по-далечно бъдеще могат да заменят традиционните оръдия. Оръжието е наречено рейлгън (railgun) и няма да разчита на експлозивни заряди за изстрелване на снарядите си, а на огромно количество електромагнитна енергия и система от медни релси. Самият снаряд няма да има експлозив, а ще разчита само на генерираната кинетична енергия. Той ще може да бъде насочван чрез няколко перки в задната си част и теоретично може да уцели движещ се обект – вражески кораб, дрон или вече летяща балистична ракета. Учените очакват скорост на движение към целта от порядъка на 9100 км/ч, което е 7 пъти повече от скоростта на звука, и обсег от 160 километра. Оръжието засега се разполага върху кораби, защото консумира много електроенергия, но вече се разработва по-компактен и лек вариант, предназначен за сухопътните войски. Не е изключено към края на века САЩ да имат танкове с рейлгън.

Огромният военен бюджет на американците им помага да бъдат по-напреднали технологично спрямо другите държави. Според новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, част от тези пари се изразходват неправилно, цените на някои програми са умишлено раздути, а други сектори, като този на ядрените муждуконтинентални ракети страдат от малък бюджет. Междувременно, господството на САЩ може да бъде оспорено от изгряващи нови сили, като Китай, или от искащата да възвърне предишната си слава Русия.