Напрежението в източната част на Украйна изглежда скоро ще навлезе в нова фаза на ескалация. Индикации за това има и от двете страни. Така отново актуалност придоби въпросът за състоянието на украинската армия. Киев направи сериозни инвестиции в своите въоръжени сили. Арсенала на страната е съставен основно от съветски танкове и самолети. На този фон изпъкват западните оръжия, с които разполага страната. Оказва се, че макар те да нямат впечатляващ вид са доста способни.

Ето кои са най-мощните западни оръжия в арсенала на Киев:

Javelin

Киев е обърнал голямо внимание на антитанковете си възможности

Снимка: iStock by Getty Images

Javelin са едни от най-добрите противотанкови ракети в света. Те могат да се самонасочват след старта си и разчитат на инфрачервени сензори, за да открият целта си. Самата установка е много мобилна и може да се носи от обикновени войници. Екипът, ползващ Javelin, може да смени позицията си веднага след изстрелването, след което да повтори стрелбата по друга мишена.

Вижте как изглежда Javelin >> >> >>

Доста любопитна е и траекторията на Javelin. След старта ракетата не се отправя директно към целта си, а поема вертикален курс. След като се изкачи на височина до 150 метра, тя започва рязко да се снижава си към машината си. Така поражението се нанася отгоре - в най-слабо бронираните части на танка.

Конструкцията на американската антитанкова ракета позволява тя да разруши реактивната броня, с която се славят руските танкове, без да бъде засегната бойната ѝ глава.

Javelin ще е основното оръжие на Киев срещу руските танкове.

Единствения недостатък на Javelin е нейната цена. Установката за изстрелването струва над 120 000 долара, а всяка ракета е цена от 78 000 долара.

Bayraktar TB2

Турция прави едни от най-добрите бойни дронове

Снимка: Baykar

Bayraktar TB2 е турски дрон, който се доказа като едно от най-способните съвременни оръжия.

Вижте как изглежда Bayraktar TB2 >> >> >>

Корпусът на дрона е изработен от композитни материали. Машината е оборудвана с автоматична система за излитане и кацане. При необходимост, устройството може да работи в напълно автономен режим без контрол от земята.

Байрактар TB2 може да носи 4 противотанкови ракети с лазерно управление UMTAS или регулируеми плъзгащи се прецизни бомби Roketsan MAM-C, MAM-L, способни да удрят неподвижни и движещи се обекти на разстояние до 8 км.

Бойният радиус на машината е 150 километра, като тя може да остане във въздуха за 24 часа.

Летателният апарат се наблюдава и контролира от екипаж в наземната станция за управление, чрез сателит на Тюрксат.

Успехите на Bayraktar TB2 във военните действия в Кавказ, където дронът почти изцяло реши изхода от конфликта между Нагорни Карабах и Азербейджан, е причина за големия търговски успех на машината.

Артилерийски радари

САЩ е доставил съвременни радари на Украйна

Снимка: Staff Sgt. Adriana Diaz-Brown, US Army

Украйна разполага с 5 броя от общо поръчани 23 американски артилерийски радара. Става дума за AN/TPQ-36 и AN/TPQ-48. Те са мобилни и могат да се монтират на бойни джипове.

Чрез тези радари Украйна може много точно да насоча своя артилерийски огън, повишавайки драстично ефективността му.

Радарите могат да откриват ракетни установки, артилерия и дори миномети на вражеските сили и автоматично да изпращат координатите им. Един радар AN/TPQ-36 може да открива до 10 цели на веднъж на разстояние от 24 километра.

Радарът открива противниковата артилерия и на практика може да пази военни и цивилни, живеещи в близостта до фронтовата линия.