Въздушните десанти са много полезни за всяка армия. Колкото повече жива сила се стовари изненадващо за врага, толкова по-голям е шансът за успех. Основният недостатък на въздушните десанти обаче е липсата на тежко въоръжение. Още от времето преди Втората световна война конструкторите на всички големи армии са се опитали да решат този проблем.

След изпробване на някои неуспешни концепции, като тази за летящ танк, то през 1969 г. едновременно и независими едни от други СССР и САЩ показват първите си танкове, които могат да се спускат с парашут - БМД-1 и M551 Sheridan. В общия случай танковете се пускат от самолета, без екипажът им да бъде вътре, макар да има и изключения от правилото.

Десетилетията обаче са оказали влияние върху БМД-1 и M551 Sheridan, затова САЩ и Русия готвят ново поколение въздушнодесантни танкове.

Вижте как изглеждат най-новите "танкове-парашутисти" >> >> >>

Спрут-СД

Руснаците са изпреварили американците и вече имат произведени около 30 бройки от най-новия си авиодесантен танк, който би заменил БМД-1, БМД-2 и БМД-3.

Най-голямото предимство на Спрут-СД е, че използва 125-милиметрово оръдие, което е модификация на монтираното на основният боен танк Т-90. Оръдието е допълнено от 7.62 мм картечница.

Спрут-СД се задвижва от дизелов двигател с 510 к.с., а благодарение на него, тежащият 18 тона танк може да развие максимална скорост от 70 км/ч. Всъщност Спрут-СД може и да плава по вода със скорост от 10 км/ч.

Лекият танк разполага и с надеждна защита от радиация, химическо и бактериално оръжие.

Освен, че може да се спуска с парашут, Спрут-СД може да се контролира и дистанционно без екипаж.

Концепцията Griffin

Макар да има десетократно по-голям бюджет, армията на САЩ все още е на ниво концепция относно новия си въздушнодесантен танк, а причината за това е недостатъчно финансиране.

General Dynamics обаче са успели да създадат доста солиден прототип, който най-вероятно ще бъде пуснат в серия след допълнителни подобрения.

Засега Griffin разполага със 120-милиметрово оръдие, което се равнява по мощ на това на M1 Abrams. Освен конвенционалните снаряди от оръдието на Griffin ще могат да се изстрелват и ракети.

Американците заявяват, че лекият им танк би бил много полезен и поради факта, че 30% от мостовете в Европа не са проходими за машини с тегло над 50 тона, като този проблем е най-изразен в Източна Европа. Така, освен за "парашутиране", Griffin би могъл и да се използва за по-стандартни операции, а американските генерали настояват за производството на машина с подобни възможности.

Все още не са ясни много от характеристиките на Griffin, но производствената му версия би могла да се появи през следващите 10 години.