Танкът Т-14 "Армата" след известни доработки ще влезе в серийно производство, пише руският вестник "Известия", цитиран от Фокус.

Първата партида от 16 обновени машини ще бъде предадена на армията до края на годината. На 9 май новите Т-14 ще участват в парада на Червения площад. След това, за да се проверят в условия, близки до военните, те ще бъдат разпределени във военни единици, разположени в различни региони.

Вижте как изглежда Т-14 "Армата" >> >> >>

Според международни експерти, "Армата" с дистанционно-управляема кула и бронирана капсула за екипажа надминава всички известни чуждестранни аналози, включително американските "Абрамс", френския "Льоклерк" и немския "Леопард 2".

Серийният "Армата" се различава от представените по-рано експериментални машини: след тестване редица компоненти и възли са заменени, появяват се и нови системи.

Първите произведени танкове ще вземат участие в парада на победата, след което шестнадесетте машини ще бъдат разделени между военни единици, разположени в различни климатични зони.

Основната иновация на новия модел е кулата без водач. В "Армата" екипажът управлява оръдието дистанционно, като се намира в изолирана бронирана капсула, в корпуса на танка. Капсулата запазва живота на екипажа, като прави танка по-устойчив на бойното поле. И

звестно е, че "Армата" е снабдена с нов дизелов двигател с мощност 1 500 конски сили Огневата мощ на танка се осигурява от 125-милиметрово оръдие 2А82 - според техническото ниво то, както твърдят разработчиците, надхвърля всички съществуващи танкови оръжия 1,2 пъти.

Миналата година Министерството на отбраната обяви, че "Армата" ще бъде тестван в условията на Арктика.Предвидени са и тестовете на машините в планините и в пустинно-пясъчен терен, където преобладават високите температури.