Един от трите парашута на системата за спасяване на екипажа на новия космически кораб Starliner на Boeing не се отвори по време на извършените днес изпитания, предаде ТАСС, позовавайки се на НАСА.

Вижте как изглежда космическият кораб Starliner >> >> >>

"Два от трите основни парашута на Starliner се отвориха по-малко от 30 секунди след началото на теста, а няколко секунди по-късно сервизният модул се отдели от съдържащия кабината на екипажа модул", се казва в прессъобщение на американското космическо ведомство.

"Макар системата за спасяване да е проектирана с три парашута, успешното отваряне на два от тях е приемливо от гледна точка на параметрите на изпитанието и гарантирането безопасността на екипажа", успокояват от НАСА. Това се дължи на надуваемата възглавница, омекотяваща удара с повърхността на капсулата.

Днешните изпитания бяха извършени на полигон в Ню Мексико. По време на теста бе направена цялостна проверка на всички системи, които трябва да гарантират спасяването на екипажа и отвеждането на пилотирания отсек встрани при възникване на извънредна ситуация по време на изстрелването на ракетата-носител.

По-рано SpaceX демонстрира, че космическата капсула Crew Dragon може да се приземи напълно безопасно само с три парашута, вместо с наличните четири. Компанията на Илон Мъск е инвестирала повече в сигурността на екипажа, добавяйки допълнителен парашут и намалявайки шансът от злополука.

От друга страна Boeing има тежка година, тъй като има проблеми с безопасността със своя нов пътнически самолет 737 MAX. Той бе спрян от полети по цял свят заради инциденти. Оказа се, че самолетът е бил разработван под натиск, много неща са били направени по-бързо от нормалното, а мнозинството от произведените бройки имат пукнатини в структурата.

Заради възможно забавяне с пилотираната си космическа програма НАСА поръча нови места в руските космически кораби "Союз", които към този момент са единствения възможен транспорт за хора към Международната космическа станция.