Германската компания Audi ще трябва да забави производството на някои от своите луксозни автомобили заради недостига на чипове, който засяга сериозно автомобилната индустрия. Това става ясно от интервю на изпълнителния директор Маркус Дюсман за Financial Times, който споделя, че това е накарало компанията да пусне в отпуск 10 000 служители, а недостигът може да доведе до производството на до 10 000 по-малко автомобила за първото тримесечие на годината, предава Mobile Bulgaria.

Вижте как изглежда най-новият и технологичен модел на Audi >> >> >>

Като цяло Volkswagen очаква за периода да произведе 100 000 по-малко автомобила заради недостатъчните компоненти, но това е проблем, който засяга и други производители. Nissan, Honda, Daimler, Renault и General Motors също са изправени пред подобни затруднения, а Ford дори обяви, че ще затвори своята фабрика в Зарлуи, Германия до 19 февруари.

Дюсман описва ситуацията като "криза върху криза". Търсенето на автомобили е било изключително слабо през по-голямата част на 2020, което е накарало производителите да свият поръчките за чипове. През последното тримесечие обаче бил отчетен неочакван ръст на интереса и тогава Audi регистрирала най-доброто си тримесечие главно заради продажбите в Китай.

Това подобрение се оказало изненадващо за производителите на автомобили и изведнъж те трябвало да се конкурират с увеличеното търсене на пазара за потребителска електроника. За да се справят с непредсказуемостта на пазара компаниите преминали към just-in-time производство на автомобили и вече нямали големи запаси от необходимите компоненти.

Някои производители на чипове вече изпълняват с приоритет поръчките за автомобили, но тoва пак може да отнеме седмици. Дюсман очаква недостигът на чипове да засегне Audi и през второто тримесечие, но като цяло производството за 2021 не би трябвало да бъде засегнато, защото компанията ще успее да навакса през следващите месеци.

Кризата с чиповете засяга голяма част от новите модели. Сред тях е и най-новият и технологичен електромобил на компанията - Audi e-tron Sportback. Във върховата си версия автомобилът може да измине 445 км с едно зареждане. Това се дъжи на батерията с капацитет от 95 kWh. Мощността е 355 к.с. и 561 Нм въртящ момент. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 5,7 сек, а максималната скорост е 200 км/ч. Зареждането на 80% мое да става за под 30 минути. Цените на модела в Германия започват от 71 350 евро.