От 2010 година с неуспех са завършили 13 изстрелвания на руски ракети-носители, причинени от повреда в работата на самите ракети или на ускорителните им блокове, припомня ТАСС.

От тях осем старта бяха проведени от космодрума Байконур, три от Плесецк, по един от морската платформа в Тихия океан в рамките на програмата "Морски старт" и от новия руски космодрум Восточний.

В резултат на неуспешните стартове бяха загубени три товарни кораба "Прогрес" и 32 спътника, сред които 19 чуждестранни.

Агенция ДПА припомня, че корабите "Союз" са нещо като космически товарен кон, свършил много работа за повече от половин век. Той е единствената връзка с Международната космическа станция, след като НАСА прекрати програмата на совалките. За разлика от тях, корабът "Союз" може да се използва само еднократно, но въпреки това е много по-евтин и надежден. Програмата за совалките приключи, като най-скъпата и смъртоносна в историята - едно изстрелване струваше около и дори над 1 милиард долара, цялата програма "глътна" 1/4 трилион долара, а 14 астронавти загубиха живота си.

Първият полет на "Союз" се осъществява през 1967 година завършва с трагедия. При завръщането му в атмосферата парашутът му не се отвори и "Союз-1" се разби на Земята, при което загина космонавтът Владимир Комаров.

Мисията на "Союз-11" също завърши с трагедия през 1971 година, когато дефектира дюза и заради разхерметизация загинаха тримата космонавти на борда.

Корабът "Союз" се състои от три части - обслужващ модул, орбитален модул и модул за завръщане. Орбиталният модул се използва след скачването с МКС като "спасителна лодка" в случай че станцията трябва спешно да бъде напусната.

За част от случилите се през последното десетилетие инциденти бяха обвинени ниския контрол и неспазването на плана. Така например в някои дефектирали ракети са били открити части, които вместо да бъдат произведени от зададените материали, са били направени от много по-евтини и некачествени сплави.