НЛО, спуснало се в гъста джунгла в Конго, се оказа лъскав стратосферен балон за интернет, съобщи Ройтерс.

Местните власти задържаха двама души за разпит, докато Alphabet - под чиято шапка е Google, не потвърди, че това е балон за интернет.

Снимки в социалните мрежи показват хора, разглеждащи голямо сребристо съоръжение със слънчеви панели и жици. То е паднало в тропическата гора в провинция Долен Уеле в ДР Конго, закачено за голям спукан балон.

Дори губернаторът на провинцията отишъл да види какво е това. Властите се объркали, защото нито военните, нито от авиацията знаели за него. Полицията задържала двама души - от Конго и Пакистан, които пристигнали в гр. Бута да търсят устройството. Загадката била разрешена вчера следобед, когато компанията "Лун", подразделение на Alphabet потърсила балона си.

От нея обяснили, че спускането на стратосферния балон е било контролирано и съгласувано с местни представители на гражданската авиация.

През юли "Телком" в Кения пусна интернет с такава технология. Техният балон HBAL166 напоследък е бил над Централна Африка, като последното му известно местоположение е било над Северно Конго.