Германецът Бенямин Лист и британецът Дейвид Макмилан си поделят тазгодишната Нобелова награда за химия за "развитието на асиметрична органокатализа", която подпомага изграждането на молекули, съобщава сайтът на Нобеловата фондация.

Изграждането на молекули е трудно изкуство. Бенямин Лист и Дейвид Макмилан получават Нобелова награда за химия за разработването на прецизен нов инструмент за тази цел: органокатализа. Постижението им оказва голямо влияние върху фармацевтичните изследвания и направи химията по-екологична.

Много изследователски области и индустрии зависят от способността на химиците да конструират молекули, които могат да формират еластични и издръжливи материали, да съхраняват енергия в батерии или да потискат развитието на болести. Тази работа изисква катализатори - вещества, които контролират и ускоряват химичните реакции, без да стават част от крайния продукт. Например, катализаторите в автомобилите превръщат токсичните вещества от изгорелите газове в безвредни молекули. Нашите тела също съдържат хиляди катализатори под формата на ензими, които "извайват" молекулите, необходими за живот.

Катализаторите следователно са фундаментални инструменти за химиците. Изследователите отдавна считат, че по принцип съществуват само два вида катализатори - метали и ензими. Бенямин Лист и Дейвид Макмилан получават Нобелова награда за химия, защото през 2000 г., независимо един от друг, разработват трети вид катализа. Тя е наречена асиметрична органокатализа и се основава на малки органични молекули.

"Тази концепция за катализа е толкова проста, колкото и гениална. Факт е, че много хора се чудят защо не сме я измислили по-рано", отбеляза председателят на Нобеловия комитет по химия Йохан Аквист.

Органичните катализатори имат стабилна рамка от въглеродни атоми, към която могат да се прикрепят по-активни химични групи. Те често съдържат общи елементи като кислород, азот, сяра или фосфор. Това означава, че въпросните катализатори са едновременно екологични и евтини за производство.

Бързото разрастване на потреблението на органични катализатори се дължи преди всичко на способността им да предизвикват асиметрична катализа. Когато се изграждат молекули, често настъпват ситуации, при които могат да се образуват две различни молекули. Те, също като нашите ръце, са огледален образ една на друга. Химиците често искат само едната от тях, особено когато произвеждат фармацевтични продукти.

Органокатализата се развива с поразителна скорост от 2000 г. Бенямин Лист и Дейвид Макмилан остават лидери в областта. Те показват, че органичните катализатори могат да се използват за задвижване на множество химични реакции. Използвайки тези реакции, изследователите вече могат по-ефективно да конструират всичко - от нови фармацевтични продукти до молекули, способни да улавят светлина в слънчевите клетки. По този начин органокатализаторите носят най-голяма полза за човечеството.

Бенямин Лист е роден през 1968 г. във Франкфурт, Германия. Има диплома от университета "Гьоте" в родния си град. Лист е директор на института "Макс Планк" за изследване на въглищата в Мюлхайм-на-Рур.

Дейвид Макмилан е роден през 1968 г. в Белшил, Великобритания. През 1996 г. се дипломира в Калифорнийския университет - Ървайн. Макмилан е професор в Принстънския университет.