Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) измислиха нов начин за съхраняване на енергия в модифициран бетон, съобщава Futurism.

Дамян Стефанюк и колегите му от MIT превърнаха смес от вода, цимент и кокс от производството на автомобилни гуми, в суперкондензатор.

Въпреки че суперкондензаторите не са толкова добри в дългосрочното съхранение на енергия в сравнение с литиево-йонните батерии, те могат да се зареждат и разреждат много бързо, което ги прави интригуващо допълнение към конвенционалните батерии.

Стефанюк и неговият екип вярват, че техният нов материал може да премахне натиска от електрическата мрежа чрез предоставяне на начини за съхраняване на зелена енергия, чието генериране може да варира значително през деня.

"Ако технологията може да се мащабира, тя би решила един важен проблем - съхранението на възобновяема енергия", каза той пред BBC.

Потенциалните приложения са многобройни. Например пътища, изградени с помощта на необичайния въглеродно-циментов суперкондензатор, могат бързо да зареждат автомобили безжично, намалявайки зависимостта им от конвенционалните зарядни устройства.

Технологията обаче все още е в начален стадий. За момента малък неин прототип може да съхранява достатъчно енергия само за захранване на 10-ватов светодиод за 30 часа.

Тъй като суперкондензаторите също имат склонността да се разреждат много бързо и са много по-малко енергийно плътни от литиево-йонните батерии, екипът все още има много препятствия, които трябва да преодолее.

Независимо от това, след като бъде увеличен, Стефанюк твърди,че иновацията има голям потенциал.

 

 

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО