Системата за лицево разпознаване, разработена от московския стартъп NtechLab, вече е помогнала за идентифицирането на над 180 издирвани престъпници по време на Световното първенство по футбол през 2018 година.

Когато властите в руския град Кемерево решават да изпробват нова система за лицево разпознаване, за да видят как ще сработи, те не очакват да заловят престъпник толкова бързо. В местните хранителни магазини са поставени едва пет камери. Само четири дни след старта на експеримента обаче софтуерът разпознава издирван заподозрян за грабеж, предава Russia Beyound.

FindFace Security в момента е единственото решение за лицево разпознаване, което се предлага в Русия. Стартъпът, разработил системата - NtechLab, вече пожъна положителни резултати по време на Световното първенство по футбол през 2018 година.

С FindFace са свързани над 500 камери за видео наблюдение из града и стадионите на Москва. Благодарение на тях успешно са заловени близо 180 издирвани престъпници. Според московския кмет Сергей Собянин деветима от тях са хванати в метрото.

"Случаят в Кемерево показва как лицевото разпознаване, дори и с ограничен брой камери и в най-кратки срокове, може да е полезно за обществото и бизнеса", коментира шефът на NtechLab Михаил Иванов. "FindFace Security е еднакво ефективен както за малки, така и за сложни обекти. Той може да обработва видеоматериал от стотици хиляди камери в реално време".

Фирмата твърди, че FindFace Security осигурява над 99% точност и може да сравнява лица и да установява дали те принадлежат на един и същи човек. Софтуерът позволява високопрецизно разпознаване на лица в реално време, като сравнява резултатите с бази данни на издирвани индивиди и изпраща сигнали до полицията само за две секунди.

Въпросът дали софтуерът за лицево разпознаване е надежден начин за разпознаване на заподозрени все още е отворен. Много системи, дори и тези, разработени от технологични гиганти като Amazon и Microsoft, са с противоречива слава. Например, те трудно разпознават хора от раси, различни от бялата, или просто правят грешки.

През лятото на 2018 г. Американският съюз за граждански свободи (American Civil Liberties Union) проведе поредица от тестове със системата за лицево разпознаване на Amazon. Софтуерът сравни снимки на членове на американския Конгрес с база данни от 25 000 снимки със свободен достъп на хора, които са арестувани. Системата погрешно идентифицира 28 членове на Конгреса като престъпници.

От NTechLab обаче твърдят, че алгоритъмът им за проверка е най-добрият в света: компанията вече спечели първа награда на състезание, организирано от Advanced Research Projects Activity (IARPA) под егидата на Кабинета на директора на националното разузнаване.