В средата на 2022 година се очаква да полети новия американски стратегически стелт бомбардировач В-21. Той най-вероятно ще се състои във военновъздушната база "Едуардс" се намира в Южна Калифорния. Самолетът се сглобява само на 30 километра от базата във строго-секретната и обвита в тайни "Фабрика 42" на Northrop Grumman.

Вижте как изглежда новият стелт бомбардировач >> >> >>

Мисията на B-21 е много амбициозна, защото самолетът трябва да замени на практика всички американски бомбардировачи - Rockwell B-1 Lancer, Northrop Grumman B-2 Spirit и Boeing B-52 Stratofortress.

САЩ планират да построят минимум 100 бройки от новия B-21, като по предварителни данни цената на един самолет е около 550 милиона долара.

Що се отнася до характеристиките на самолета, той ще има много тънък профил, типичните за стелт прави линии и черно покритие, както и два двигателя.

Стелт възможностите му ще са много по-добри от тези на В-2 и самолетът ще може да навлиза незабелязано дълбоко във вражеската територия. Спекулира се, че той ще може да носи 30 тона въоръжение. B-2 може да носи 22 700 килограма, така че спекулациите относно B-21 най-вероятно са основателни. От друга страна размерите на В-21 ще са малко по-компактни, спрямо тези на В-2. Това кара някои анализатори да смятат, че бомбардировачът ще може да носи не повече от 12 000 кг.

Първоначалните планове на САЩ бяха да остави разработката и приемането на въоръжение на нов стелт бомбардировач за началото на 40-те години на този век. От Пентагона обаче са преценили, че това е прекалено бавно и са ускорили проекта.

Причина е напредъкът на Китай и Русия в собствените им стелт бомбардировачи.

Макар първият полет да се състои още догодина, то тестовете на самолета ще продължат поне до средата на това десетилетие.