Антропоморфният пилот "Артьом" ще стане първият пилот на перспективния транспортен кораб "Орел", който предстои да бъде изстрелян през 2023 година, предава Russia Beyond.

Работното му име е "Артьом", заяви в интервю за ТАСС изпълнителният директор на "Роскосмос" Александър Блошенко, отговорен за перспективните програми и наука в корпорацията.

"В първите тестови полети на кораба "Орел" за вътрешнокорабните дейности ще бъдат използвани роботи, създавани на платформата на "Фьодор". Целевият работен шифър е "Изпитател". Роботът получи предварителното име ARTEM - Automatic Research and Tеsting Machine", обясни Блошенко.

Изпълнителният директор допълни, че "Артьом", за разлика от летящия на "Союз МС-14" робот "Фьодор", ще управлява кораба. Но все пак, по твърденията на много експерти, подобно "управление" може да бъде доста условно.

Вижте как изглеждаше първият роботизиран космонавт "Фьодор" >> >> >>

"Да, той ще прави онова, което толкова отдавна искаха от нас - ще натиска бутони, ще изпълнява определени операции. Засега не мога да кажа какъв именно дял от управлението ще има той", отбеляза Блошенко.

Роботът "Фьодор", създаден от НПО "Андроидная техника" съвместно с Фонда за перспективни изследвания, полетя към МКС на 22 август и се върна на Земята в нощта на 7 септември. Първият руски аватар полетя в орбита в рамките на тестовия пуск на модернизирания кораб "Союз МС-14" и ракетата-носител "Союз 2.1а". На борда на кораба нямаше хора.

На станцията "Фьодор" демонстрира умела работа с бормашина и отвертка. И дори сглоби контакти и конектори. Той също така подава кърпи. Роботът има 42 степени на подвижност: глава, шия, рамене, лакти, ръце и пръсти. В нулева гравитация са отработени предимно фините двигателни умения.

От разстояние роботът беше управляван от космонавта Александър Скворцов, облечен в специален екзоскелет, който позволява на аватара да повтаря човешките движения. Официално този костюм се нарича ЗУКТ: задаващо устройство от копиращ тип. Действията на борда следя друг руски космонавт - Алексей Овчинин.

Тъй като изпращането на "Фьодор" в космоса беше научен експеримент, всичко беше строго фиксирано. Така, по данни на корпорацията, Овчинин е работил с аватара 29,5 часа, а Скворцов - 28 часа, като в момента се анализират резултатите. "Фьодор" повече няма да полети в космоса. Не и в същия си вид. Но ще го наследят, както се изрази по-рано Александър Блошенко, "децата на Фьодор". А "Артьом" е едно от тях.

Първият пуск на кораба "Орел" без космонавти на борда е планиран за 2023 г. от космодрума "Восточный", като стиковка на кораба с Международната космическа станция не е планирана. През 2024 г., отново без космонавти, "Орел" ще изпълни втори полет със стиковка с МКС. Пилотируемите полети на кораба следва да започнат през 2025 година.

Вижте как изглежда новият руски космически кораб >> >> >>