Новината, че SpaceX ще изпрати 4-ма космически туристи на обиколка с капсулата Crew Dragon в орбита около Земята бе широко отразена в медиите. Значението ѝ обаче е по-голямо, отколкото си мислим.

Полетът, който ще се осъществи още в края на тази година, ще постави началото на нова епоха в космическия туризъм. В следващото десетилетие ни очакват множество частни експедиции, както и дори филми, снимани в Космоса.

Началото

Пилотираните полети в Космоса, кацането на Луната и създаването на първата постоянно-обитавана космическа станция - "Мир", бяха постижения свързана с разгарящата се Студена война между СССР и САЩ. Приключването й в края на 80-те години на миналото столетие накара правителствата да преосмислят своята политика в Космоса.

САЩ реши да реализира своя проект за създаване на орбитална станция с помощта на редица държави, сред които и Русия. Именно така се роди МКС. Москва от своя страна търсеше средства, с които да спаси от пълна разруха космическата си индустрия.

Реалната възможност за фалит на Роскосмос и благоприятната международна обстановка доведоха до изпробването на някои невъзможни за времената на Студената война идеи. Така през 2001 година в Космоса излетя първият космически турист - американският мултимилионер Денис Тито. Той заплаща 20 милиона долара на Роскосмос, за да може да лети на борда на "Союз ТМ-32" към МКС.

Преди да постигне своя финансов успех Тито е работел в НАСА. Той прекарва почти 8 дена на новостроящата се тогава МКС, а излитането му в орбита поставя началото на космически туризъм.

Денис Тито, най в ляво, е първият космически турист

Снимка: Wikimedia

През 2002 година Роскосмос успява да изпрати втори турист - милиардерът Марк Шатълуърт от ЮАР. През 2006 г. полита и първата туристка - иранката Ануше Ансари.

Конструкцията на космическа кораб "Союз" обаче пречи на масовизирането на космическия туризъм. Местата в кораба са само 3, като две са резервирани за членовете на научните мисии. Това е предпоставка и за скъпата цена на билета, която започва от 20 милиона долара в началото на този век и достига до 35 милиона долара, които канадския милиардер и цирков артист Ги Лалиберте дава на Роскосмос през 2009 година. Това е последният за сега туристически полет в Космоса.

Една от причините за временната пауза на туристическите полети е пенсионирането на американската космическата совалка и превръщането на "Союз" в единственото средство, можещо да транспортира хора в Космоса. Роскосмос сключва изгоден договор с НАСА, която трябваше да плаща по около 60 милиона долара за едно място на борда в началото на 2020 година.

Новата космическа надпревара

Появата на SpaceX, създаването на ракети за многократна употреба и разработването на космическия кораб Crew Dragon промениха коренно ситуацията. САЩ вече могат да изстрелват астронавти от своя земя и не зависят от Русия. Технологиите на компанията на Илон Мъск позволяват един старт да се реализира за около 60 милиона долара, като максималният брой на астронавтите е 7.

През последните години наблюдаваме нова космическа надпревара. Тя се води не е само между няколко страни, като САЩ, Китай, Русия и Индия, но и между различни компании. SpaceX и Blue Origin се надпреварват с създаването на модул за кацане на Луната. Създаването на мрежа за глобален сателитен интернет, осъществяването на туристически полети в Космоса и дори изграждането на хотел в орбита са само малка част от разразяващата се комерсиална космическа надпревара.

Към днешна дата SpaceX Илон Мъск, Blue Origin на Джеф Безос и Virgin Galactic на Ричард Брансън планират да стартират предлагането на туристически услуги в Космоса в най-близкото бъдеще.

SpaceX планират полет още през тази година, а само след няколко години ще изпратят и първата частна експедиция около Луната, като билетите за нея вече са продадени.

45-годишният японски милиардер Юсаку Маезава ще стане не само първия турист, пътувал извън земната орбита, но и първият човек, стигнал Луната с частен полет. Ако плановете по построяването на новия космически кораб на SpaceX, наречен Starship, се осъществят по план, то Юсаку Маедзава и група от няколко артисти и художници трябва да се отправя на пътешествието си само след две години.

BlueOrigin и Virgin Galactic са на прага на ожесточена конкуренция за осъществяването на кратки суборбитални полети на около 80 километра надморска височина. Те са много по-евтини, а пътниците биха се насладили на няколко минути в безтегловност.

Роскосмос също има амбицията да се включи в надпреварата. Руснаците ще загубят множество пари от раздялата си с НАСА и вече мислят алтернативи за попълването на местата в космическия кораб "Союз".

Няма да е преувеличено да се каже, че SpaceX има основна роля в започването на нова епоха в космическия туризъм. По-евтините ракети и най-вече просторният и модерен космически кораб Crew Dragon ще дадат възможност на мнозина мултимилионери и милиардери да сбъднат мечтата си и да полетят в Космоса.

Русия и Китай също планират създаването на по-просторни космически кораби. Илон Мъск готви и ракета със 100 места. Индия ще осъществи първия си пилотиран полет през това десетилетие и най-вероятно също ще се включи на пазара.

Технологиите като 3D-принтирането на ракетни двигатели, революцията в композитните материали и навлизането на метана, като предпочитано гориво означават, че в надпреварата могат да се включат и нови играчи.

Стартъп компании, като Rocket Lab вече успешно изстрелват комерсиални мисии по доставка на малки сателити в орбита. Гиганти като Sierra Nevada Corporation са почти готови със своя космически самолет Dream Chaser.

Но докато някои полети биха стрували по-малко от милион, а за други билетите започват от над 50 милиона долара, то ултра богатите са готови да дадат и повече.

Хотели в орбита

Логична следваща стъпка в космическия туризъм е създаването на хотели в орбита. Най-близко до реализиране на тази идея е възможността за приватизиране на МКС. Космическата станция наближава края на експлоатационния си срок, а от НАСА и Роскосмос обмислят продажбата на своите дялове в нея.

Изграждането на хотел в Космоса ще струва милиарди долари

Снимка: Axiom Space

Междувременно компанията Orion Span смята да изгради частна космическа станция, която да служи хотел.

През 2016 година НАСА тества надуваемият модул Bigelow Expandable Activity Module, който също може да послужи за изграждане на комерсиални структури в Космоса.

Не всички компании обаче имат реалната възможност да постигнат целите си. Така например The Foundation Gateway цели създаването на хотел с изкуствена гравитация, като технологиите за нея не са били тествани никога. Според експертите този проект е напълно обречен.

Плановете на Axiom Space са много по-реалистични. Компанията ще използва надуваеми модули за каюти и вече си партнира с НАСА и SpaceX.

Изчисленията на експертите сочат, че цената на една нощувка в Космоса ще е около 9 милиона долара. Възможно е към нея да има добавени екстри, като излизане в Космоса, които допълнително да оскъпят престоя в орбита.

Холивуд срещу Мосфилм

Том Круз иска да е първата филмова "звезда", летяла в Космоса

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Космическата надпревара в комерсиалния сектор не се ограничава само в създаването на хотели и изпращането на туристи в орбита. Много скоро предстои да видим и първите филми, заснети в Космоса, като сблъсъкът кой ще е пръв е почти толкова ожесточен, като в началото на първата Космическа надпревара.

Актьорът Том Круз е получил разрешение от НАСА да стане космонавт и през октомври 2021 г. ще излети за Международната космическа станция. Той ще пътува с кораба на SpaceX, а целта му е да участва в първия игрален филм, който ще бъде заснет извън Земята.

Много е вероятно да става дума за очакваната нова част на поредицата "Мисията невъзможна". 58-годишният Том Круз е известен с това, че сам изпълнява каскадите във филмите, в които участва. Той вече е стартирал обучителна програма, която да го подготви за условията в Космоса. Пътувалите астронавти споделят, че дори ежедневните неща, които правим на Земята, като спане, къпане, ядене и ходене до тоалетната са много по-сложни в условията на безтегловност.

Очакванията са Том Круз да се отправи към МКС още през октомври тази година.

Междувременно от Русия са амбицирани да изпреварят Холивуд и да осъществят първото заснемане на филм в Космоса.

"Первый канал" вече е обявил кастинг за набиране на актьори. Продукцията с работно заглавие "Предизвикателство" е съвместен проект с "Роскосмос" и филмовото студио Yellow, Black and White. Полетът към МКС също е насрочен за есента на настоящата 2021 година.

Новината, че Русия ще снима космически филм дойде няколко месеца, след като американските медии съобщиха, че Space X на Илон Мъск, студиото Universal и актьорът Том Круз ще обединят сили за първия игрален филм, сниман в Космоса.

И докато "астронавтът" на Холивуд ще е Том Круз, то от базирана в Москва компания Yellow, Black and White смятат да изпратят актриса.

Русия е амбицирана да изпрати първата актриса в Космоса

Снимка: Yellow, Black and White

В конкурса могат да участват жени с руско гражданство на възраст 24-45 години, с ръст от 150-180 сантиметра и тегло от 50 до 75 килограма. Много скоро ще бъдат избрани няколко кандидатки, които ще преминат през 3-месечен тренировъчен курс.

Режисьор на проекта ще бъде Клим Шипенко, заснел "Салют 7".

Филмовите екипи на САЩ и Русия имат почти еднакъв график за осъществяването на снимките, което предполага, че е много възможно да се срещнат в орбита.

И докато в орбита спорът е между по-богати милионери и високи филмови продукции, то на по-ниска суборбитална височина не липсва интерес от "по-бедни" милионери и актриси и актьори от сферата на еротичните филми.

Компании, като PornHub, планират много скоро да финансират заснемането на първото порно в Космоса.

Virgin Galactic вече е получила оферта от 1 милион долара от неназована компания, за предварителна резервация на космическия кораб SpaceShipTwo. Много е вероятно именно на борда на този космически самолет да бъде реализира първият "розов" филм, заснет извън Земята. Въпреки това, експертите посочват, че едва ли първите мисии на компанията на Ричард Брансън ще са свързани с филмовата индустрия за възрастни.

Началото 2.0

Без значение дали говорим за заснемането на филми, изпращането на части експедиции до Луната или прекарване на няколко дни в орбита. То началото на новата епоха в космическия туризъм ще е поставено именно през 2021 г. - 20 години след първия туристически полет в орбита.

През това десетилетие ще видим множество различни мисии, осъществени от различни компании. Анализаторите смята, че до началото на 30-те вече ще има частен хотел, а полетите в Космоса ще са обичайния подарък, който свръх богатите ще си правят.

Мъск иска да направи Марс достъпен за всеки с космическия си кораб Starship

Снимка: SpaceX

Но бъдещето на космическия туризъм не свършва до тук. SpaceX има планове да изгради първата колония на друга планета, като Илон Мъск е обявил, че смята да направи Марс достъпен за всеки, който е готов да даде 200 000 долара за еднопосочен билет към Червената планета. За да може подобна ниска цена да е възможна, SpaceX ще трябва да построи достатъчно космически кораби Starship и да обмисли добре стратегията си в направата на марсианската база.

Сигурно е обаче, че развитието на новите технологии ще направи Космоса много по-достъпно място. Много е вероятно третият български космонавт всъщност да лети като Турист.