Изпитателният полет на американския космически кораб "Старлайнър" до Международната космическа станция е отменен миналата седмица поради проблеми с клапаните на двигателите, предаде Ройтерс.

От компанията Boeing съобщиха, че обмислят няколко дати за изстрелване на капсулата през август. Проблемите в повечето от 13-те клапи са отстранени и инспекцията показва, че няма признаци за повреда или корозия.

НАСА отложи непилотирания полет на кораба "Старлайнър" първо от 29 юли за 30 юли заради непланирано включване на двигателите на руския модул "Наука" след скачването с МКС. След това беше определена нова дата - 3 август, но няколко часа преди това компанията съобщи, че премества изстрелването за ден по-късно. След това от Boeing заявиха, че изпитанието се отлага за неопределено време по технически причини.

Корабът "Старлайнър" е предназначен да превозва екипаж до ниска околоземна орбита, каквато е на МКС, и да го връща на Земята. Boeing предвижда пилотирана мисия не по-рано от декември в съперничеството със SpaceX на Илон Мъск за транспортиране на астронавти на НАСА до МКС от американска земя и обратно.