Ново уеб приложение безплатно ще помага при избора на ефективни домакински електроуреди, телевизори и електронни екрани. Това съобщиха от Сдружение "Черноморски изследователски енергиен център" /ЧИЕЦ/. Калкулаторът LABEL2020 ще бъде достъпен за потребителите в 16 европейски държави, като от октомври официално заработи и версията на български език.

Калкулаторът за момента обхваща електроуредите, които от март тази година се сдобиха с нов енергиен етикет. Това са съдомиялните машини, хладилниците и фризерите, пералните машини, комбинираните перални със сушилня, телевизорите и електронните екрани, уточняват от ЧИЕЦ.

Със смяната на енергийните етикети на първата вълна електроуреди през март тази година и завръщането към оригиналната скала на класове на енергийна ефективност от А до G без разширения с плюсове (А+, А++, А+++), заработи и дигитална продуктова база данни на Европейския съюз (EPREL).

QR кодът от новите етикети отвежда директно в продуктовата информация в системата. Именно нея използва калкулаторът, за да гарантира достоверността и да сравнява обективно уредите. Той изчислява общите експлоатационни разходи за вода и електроенергия на избраните продукти и помага на потребителите да вземат решение за покупка на база реалната стойност на всеки модел.

Калкулаторът сравнява избраните модели електроуреди според различни характеристики - размери, тип отделения, функционалности, времетраене на програми, резолюция и много други. Показва нивото на енергийна ефективност на избрания модел спрямо всички останали продукти от тази категория на пазара в момента. Освен това калкулаторът запознава подробно с новите елементи на енергийните етикети и др.

Калкулаторът на LABEL2020 е направен така, че лесно да може да се използва както на място в търговските обекти, така и при онлайн пазаруване. Потребителите могат да запазят линка - https://tool.label2020.eu/bg в своя смартфон, таблет или компютър и единственото, което трябва да направят е да сканират QR кода от етикета (или да въведат номера на модела) и да посочат цената на уреда от избрания магазин. Всичко останало ще извърши алгоритъмът на приложението.