Производителят на чипове NVIDIA обяви партньорство със стартъпа за изкуствен интелект Hugging Face на годишната си конференция SIGGRAPH 2023. Като част от партньорството NVIDIA ще осигури поддръжка за нова услуга на стартъпа, наречена "Тренировъчен клъстер като услуга", която ще улесни корпоративните клиенти, използващи собствената ѝ платформа и NVIDIA DGX Cloud за инфраструктура, да създават и конфигурират нови персонализирани генеративни AI модели с едно кликване.

Планира се услугата Training Cluster as a Service да стартира през следващите месеци. Той ще бъде базиран на DGX Cloud, облачно базирания суперкомпютър за изкуствен интелект на NVIDIA, който предлага специализирани клъстери за изкуствен интелект NVIDIA DGX със софтуер на NVIDIA.

DGX Cloud осигурява достъп до инстанция с до осем ускорителя NVIDIA H100 или A100 и 640 GB памет, както и до софтуера NVIDIA AI Enterprise за разработване на AI приложения и големи езикови модели (LLM). Предлагат се и консултации с експерти на NVIDIA.

Разработчиците ще имат достъп и до новата среда NVIDIA AI Workbench, която ще им позволи бързо да изграждат, тестват и настройват предварително обучени генеративни AI и LLM модели. Компаниите могат да се абонират за услугата DGX Cloud самостоятелно - цената на екземплярите на DGX Cloud започва от 36 999 щ. долара/месец.

Клъстерът за обучение като услуга обаче комбинира инфраструктурата на DGX Cloud с платформата на Hugging Face от над 250 000 модела и повече от 50 000 набора от данни, което ще бъде полезно при работа по всеки проект за ИИ. Според главния изпълнителен директор на Hugging Face Клеман Делангу платформата на стартъпа се използва от над 15 000 компании.