В края на януари Samsung обяви, че ще активира и в България опциите на Galaxy Watch3 и Watch Active2 за изготвяне на електрокардиограма (ЕКГ) и измерване на кръвното налягане. От днес това вече е факт чрез обновеното приложение Samsung Health Monitor, предава Mobile Bulgaria.

Високото кръвно налягане обикновено е свързано с мозъчни, бъбречни и сърдечни заболявания и, ако не се лекува, може да доведе до инсулт и коронарна болест на сърцето. Galaxy Watch3 и Galaxy Watch Active2 трябва първо да се калибрират с традиционен апарат за измерване на кръвно налягане. След това измерването става чрез анализ на пулсовата вълна, който се анализира чрез сензорите за пулс.

Функцията за електрокардиограма работи, като анализира сърдечната дейност чрез сензор, вграден в Galaxy Watch3 и Galaxy Watch Active2. Измерването става чрез леко докосване с върха на пръста на другата ръка за 30 секунди горния бутон на часовника. Приложението ще измери пулса и сърдечния ритъм и ще определи дали е нормален или не.

За да измервате кръвното налягане и правите електрокардиограми трябва да разполагате с инсталирано приложение Samsung Health Monitor във вашия Galaxy Watch3 или Galaxy Watch Active2 и смартфон. Приложението се инсталира автоматично, когато обновите софтуера на часовника през Galaxy Wearable. След това приложението отваря линк, който ще ви насочи към страницата за изтегляне в Galaxy Store.