ООН настоява всички държави да въведат контрол върху развитието и използването на изкуствен интелект. Това стана ясно от изявление на върховния комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет.

По нейните думи, изкуственият интелект е не само полезен, но и вреден. Технологиите могат не само да създават, но и да разрушават, а ние говорим за човешки съдби. Не е известно кога и до каква степен технологиите ще достигнат нивото, на което AI може да бъде овластен да взема свои собствени решения, предава technews.bg.

Бачелет цитира данни от проучване, проведено от Комисията на ООН по правата на човека, според което алгоритмите за изкуствен интелект вече са насочени към оценка на хората и техния социален статус. Това, според Бачелет, е неприемливо.

AI е инструмент, който трябва да остане в рамките на целите на своето създаване, а не да се превръща в самоцел и правата на човека да бъдат дискриминирани, което се случва често в момента.

"Не можем да си позволим да продължим играта на догонване на AI - да разрешим използването му и едва след това да се справяме с последиците от нарушенията на правата на човека", казва Мишел Бачелет.