В средата на 2019 година Huawei стартира собствена операционна система - HarmonyOS - в отговор на предприетите от САЩ действия, които "отрязаха" китайският технологичен гигант от софтуера Android на Google, предава БНР.

Това беше най-амбициозното начинание на китайската технологична компания за мобилен софтуер, надявайки по този начин да помогне на бизнеса си да оцелее.

В понеделник Huawei обяви, че от април операционната система HarmonyOS ще започне да се предлага на нейните смартфони. Потребителите на телефони на Huawei ще могат да го изтеглят като актуализация.

Говорител на компанията потвърди пред бизнес телевизия CNBC, че потребители извън Китай също ще могат да изтеглят новата операционна система.

Новият сгъваем смартфон Mate X2 на компанията, пуснат на пазара в понеделник, ще бъде един от първите, които ще получат HarmonyOS, като ще бъде последва и от други модели на Huawei.

През 2019 г. Huawei беше включен в "черния списък" на САЩ, който ограничава американските фирми да изнасят технологии за китайската компания. Ходът на Тръмп бе част от предприетата технологична и икономическа война на САЩ срещу Китай. В следствие от това технологичният гигант Google прекъсна връзките с Huawei.

Китайската компания обаче успя да устои на натиска и да се справи с проблемите. Специалистите от Huawei успяха да запазят пълната функционалност на телефоните си - потребителите могат да ползват Google Maps, YouTube и Gmail, както и самата търсачка без проблеми. Приложенията за Android също функционират.

Очаква се HarmonyOS след време да се развие в третата глобална операционна система, която да се конкурира с Android и iOS. Други китайски технологични компании също обмислят да преминат към системата.