Китайското издание Global Times пише, че Huawei е ускорила работата по своята операционна система HongMeng (Ark OS), а в тестовете са се включили и други местни производители на смартфони и интернет гиганти. Според информацията Tencent си партнира със служителите на Huawei от отдела за EMUI, за да тестват платформата. Oppo и Vivo също са изпратили свои екипи за тестове на софтуера, а според медийни публикации той е с 60% по-бърз от Android. Не става ясно за каква бързина се говори, предава Mobile Bulgaria.

Източник от китайски оператор е разкрил за Global Times, че големите местни технологични компании активно работят с Huawei по разработването на HongMeng (Ark OS), което показва, че операционната система може да се превърне в сериозна заплаха за Android.

Според данни на Gartner за първото тримесечие на годината в топ 5 на най-големите производители на телефони има 3 китайски компании (Huawei, Oppo и Vivo) с общ пазарен дял от над 30%.

Като добавим и останалите производители от Китай, които в случай на проблеми заради търговската война със САЩ могат да се обърнат към HongMeng, то ситуацията не изглежда много приятна за Google. Засега от Xiaomi не са потвърдили дали също работят с Huawei по новата платформа, а от Tencent са отказали коментар.

Google е наясно с последиците за своя бизнес модел, ако най-големите производители на смартфони преминат към алтернативен софтуер. Компанията активно лобира в американското търговско министерство да получи разрешение за работа с Huawei под предлог, че забраната всъщност ще повиши риска за националната сигурност на САЩ. В крайна сметка Android може да се окаже сред големите губещи, ако търговските спорове между двете страни не бъдат разрешени скоро.

Според анализатори санкциите могат да засегнат Huawei в краткосрочен план, но ще накарат компанията да намали зависимостта си от чужди технологии. В крайна сметка действията й, включително разработката на HongMeng и евентуалната подкрепа от други китайски бизнеси, които също може да станат жертва на санкции, могат да трансформират напълно софтуерния пазар, който сега се доминира от американски компании.