Ако Европейският Съюз оцелее днешните времена на разделение и политически кризи, то можем да предположим, че ще започнат нови процеси на унифициране. Това предполага създаването на повече общи структури, а измежду тях и на обща европейска армия.

Всъщност, темата за създаването на европейска армия се разисква отдавна, като миналата година председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се застъпи за подобна идея.

Структурата на подобно военно обединение все още е доста неясна. Оръжията, които биха се превърнали в гръбнака на европейската армия, обаче са доста по-ясни.

Кои са най-мощните европейски оръжия на ХХI век?

Leopard 3

Започваме нашия списък с танк, който все още не е напуснал чертожната дъска. Знае се обаче, че Leopard 3 ще се реализира в идното десетилетие и ще се превърне в основната бронирана бойна единица на редица страни членки на ЕС. Проектът за нов танк на Бундесвера се разработва от няколко години, но сериозен интерес към него се прояви едва след дебюта на руския T-14 Армата - дори най-новият Leopard 2A7+ трудно би се справил бронята на руския танк. За Leopard 3 се знае много малко, но като цяло, бъдещият танк се разглежда като потенциален противник и конкурент именно на Армата, а това налага използването на няколко общи решения. Много е вероятно новият Leopard да има необитаем купол, като екипажът от 3-ма души е разположен в специална бронирана капсула. Това би довело и до по-нисък профил. Що се отнася до оръдието, то би ще гладкоцевно и с нов калибър - 130мм или 140мм повече. Leopard 3 със сигурност ще има активна система за защита, която да прихваща изстреляни към танка ракети и реактивни снаряди. Съществуват и предположения, че Leopard 3 няма да бъде чисто немски танк, а съвместна френско-немска разработка.

Вижте скици на Leopard 3 >> >> >>PL-01
Този полски танк използва шасито на шведския CV90 и залага на своята маневреност и материали със стелт характеристики. PL-01 има модерна модулна броня, а благодарение на използваните композитни материали, теглото на танка е едва 35 тона. Куполът е необитаем, а екипажът се състои от 3-ма души. Основното оръдие може да е 105 мм или 120 мм. Към танка са добавени 2 картечници и 40мм гранатомет. Очаква се производството на PL-01 да стартира до 2020 г.

Вижте как изглежда PL-01 >> >> >>Dassault Rafale D
Според експертите има голяма вероятност европейските армии да не разработят изтребител от 5-то поколение, а да преминат направо към безпилотното 6-то. От всички страни на стария континент единствено Франция е оповестила, че може да създаде стелт ъпгрейд на своя Dassault Rafale. Знае се, че стелт вариантът ще направи някои промени по дизайна на изтребителя. Преди няколко години Франция дори е предложила подобен самолет на Индия, но сделката е пропаднала. Dassault Rafale D най-вероятно ще отстъпва по стелт характеристики на F-35 и ПАК-ФА, но френският изтребител може да се окаже по-добър по всички останали параметри от своите конкуренти.

Вижте как ще изглежда Dassault Rafale D >> >> >>JAS 39 Gripen
Шведски многоцелеви изтребител може да се окаже бюджетния боен кон за бъдещата европейска армия. Самолетът използва само 1 двигател, което го прави доста икономичен. Максималната скорост на Gripen е 2410 км/ч, като тук шведският изтребител изпреварва Dassault Rafale, F-16 Block 50, F-18 и Eurofighter Typhoon. Самолетът може да излита и каца на много къси писти, включително и магистрали. Gripen е многоцелеви самолет и може да бъде въоръжен с ракети въздух/въздух, ракети въздух/земя или различни видове бомби. Максимално допустимото тегло на въоръжението на самолета е 6500 кг - повече от МиГ-29 и F-16C Block 50. В момента JAS 39 Gripen е на въоражение в 3 европейски страни - Швеция, Чехия и Унгария, като има шанс и България да се сдобие със самолета.

Вижте как ще изглежда JAS 39 Gripen >> >> >>Dassault nEUROn
Това е един от най-модерните военни дронове в света, които имат стелт характеристики и значителни способности. Французите заявяват, че nEUROn може да се окаже платформата, върху която ще се развият самолетите от 6-то поколение след 30-те години на този век. За сега способностите на безпилотника може да изглеждат скромни - той може да носи само 2 управляеми бомби с тегло от 230 кг всяка. Максималната му скорост е 980 км/ч. Не всичко е разсекретено относно проекта, като съществува опцията да се появят по-големи варианти на Dassault nEUROn, който е дълъг 9,5 метра и има размах на крилете от 12,5 метра. Това, което може да се каже със сигурност е, че Dassault nEUROn е изключително тих и прецизен убиец.

Вижте как ще изглежда Dassault nEUROn >> >> >>Корвета клас Visby

Този шведски кораб има изключително висока скорост и маневреност, но най-големият му коз е неговият стелт дизайн. По официални данни корабът е с 99% по-невидим за радарите от останалите свои конкуренти. Това става благодарение на дизайнът и скритото в корпуса 57мм оръдие. Когато то се "извади", невидимостта намалява. Шведският кораб е въоръжен още с 4 антикорабни ракети, 4 торпеда и може да носи морски мини. Освен това има и площадка за хеликоптер. Максималната скорост на кораба е около 70 км/ч, а за задвижването му отговарят няколко различни двигателя.

Вижте как ще изглежда стелт корвета клас Visby >> >> >>


Ядрена подводница клас Barracuda

Barracuda е най-новият клас френския ядрени подводници, като първата ще бъде завършена през 2018 година. Подводницата ще е много тиха, ще може да превозва група от командоси, ще има изключително мощен радар, а най-често ще се използва за разузнавателни цели. В случай, че ситуацията стане "по-напечена" Barracuda ще разполага с 20 на брой подобрени крилати ракети SCALP с обсег между 1000 и 2000 километра.

Вижте как ще изглежда ядрена подводница клас Barracuda >> >> >>Ядрена подводница клас Triomphant
Франция разполага с 290 ядрени бомби и третата по големина ядрена триада в света. Основната и най-нова част от тази триада е ядрената подводница от клас Triomphant. Всяка подводница от този клас е въоръжена с 16 балистични ракети M51. Всяка ракета M51 може да носи от 6 до 10 ядрени бойни глави с максимална мощност от 150 килотона. Разработката на ракетата е струвало около 3 милиарда евро, а това на подводницата - около 4 милиарда евро. Франция разполага с 4 ядрени подводници от клас Triomphant.

Вижте как ще изглежда ядрена подводница клас Triomphant >> >> >>