Европейският орбитален телескоп "Хеопс" за изследване на екзопланети беше изстрелян от космодрума Куру във Френска Гвиана с руска ракета-носител "Союз", съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

Успешното изстрелване беше осъществено 24 часа след като стартът беше отложен заради софтуерен проблем в горната степен на ракетата.

След около четири часа и половина се очаква телескопът и четирите спътника, които бяха изстреляни заедно с него, да се отделят.

Европейската космическа агенция (ЕКА) отбелязва, че "Хеопс" е първият по рода си телескоп не за търсене, а за детайлно изучаване на стотици от около 4000-те хиляди открити досега екзопланети.

Вижте как изглежда телескопът "Хеопс" >> >> >>

Наречен "Хеопс" (CHEOPS - Characterising Exoplanet Satellite), 300-килограмовият апарат на стойност 50 милиона евро ще се позиционира на около 700 километра над Земята, като основният му инструмент ще бъде насочен към нощната страна на планетата, за да не пречи слънчевата светлина на гледката му към космоса.

Оборудван с една камера, "Хеопс" ще се взира в звездите, около които вече е известно, че орбитират екзопланети. Чрез транзитния метод астрономите ще се опитат да определят големината и да изследват атмосферите им, получавайки важна информация за формирането и еволюцията на разнообразни светове извън Слънчевата система.

Астрономите откриват първата екзопланета - 51 Пегас b, преди 24 години с помощта на наземни телескопи. Оттогава е даден старт на няколко мисии, чиято цел е да откриват повече нови светове, сред които на "пенсионирания" миналата година космически телескоп "Кеплер" и на изстреляния през април 2018 г. TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite).

"Хеопс" се явява първият космически телескоп, проектиран не да търси, а да изучава вече известни екзопланети. Сред обектите на наблюдението му ще бъдат разнообразни светове извън Слънчевата система - от мини-нептуни с размери близки до земните до ледени и газови гиганти, обяснява Дейвид Ерънрайх от университета на Женева, Швейцария.