Основателят на Huawei Рен Джънфей е твърдо против всякакви отмъстителни действия от страна на китайското правителство срещу американски компании.

В интервю за Bloomberg милиардерът коментира санкциите на САЩ срещу неговата компания и техния ефект. Според Рен Джънфей актуалната ситуация вероятно ще доведе до съкращаване на технологичното предимство на Huawei при 5G технологиите. Към момента компанията има близо двугодишен аванс пред конкурентите Nokia и Ericsson, предава Mobile Bulgaria.

В същото време обаче Рен Джънфей е твърдо убеден, че Huawei ще се справи с предизвикателството и е в състояние с течение на времето да създаде свои собствени решения. Той обаче не се ангажира с конкретни срокове, в които това ще се случи. Към момента Huawei използва собствени процесори и модеми в голяма част от устройствата си, а в процес на разработка е и алтернативна операционна система.

Рен сравни ситуацията на фирмата с тази на самолет, който е аварирал по време на полет. "Всичко зависи от това колко бързо нашите техници ще успеят да поправят самолета. Без значение е какви материали ще се използват, дали ще е метал, плат или хартия, важното е самолетът да не падне и да остане в небето."

74-годишният бизнесмен също така коментира евентуални ответни действия на властите в своята родина. Той счита подобни ходове за излишни и вредни и обяви, че лично би протестирал срещу такива мерки. Той определи Apple като свои учители и заяви, че няма как ученикът да тръгне срещу своя учител.

В същото време Рен Джънфей не вижда и смисъл от преговори с американските власти и определели като виц твърденията на Доналд Тръмп, че Huawei може да стане разменна монета в търговските преговори между САЩ и Китай.

Джънфей твърди, че не вижда връзка между двете неща и че Huawei няма отношение към междудържавните сделки. Той също така не би разговарял и лично с Доналд Тръмп, в случай че президентът на САЩ потърси такъв контакт.