Луната ще бъде връхлетяна от три тона космически боклук, който ще образува на повърхността й огромен кратер, съобщи Асошиейтед прес.

Останките от ракета ще се разбият в далечната страна на Луната със скорост 9 300 километра в час в петък, далеч от обхвата на телескопите. Вероятно ще минат седмици, дори месеци, преди сателитни снимки да могат да потвърдят сблъсъка.

Космическият боклук се рее хаотично в космоса, откакто Китай изстреля ракетата преди близо десетилетие, смятат експерти. Китайските власти обаче се съмняват отпадъкът да е от тяхна ракета.

Без значение чий е, учените очакват обектът да издълбае кратер с размери 10 на 20 метра и да изхвърли лунен прах на стотици километри над повърхността на Луната.

Космическите отпадъци на ниска орбита се проследяват сравнително лесно. Обектите, които се издигат по-дълбоко в космоса е малко вероятно да се сблъскат с нещо и скоро забравяме за тях, с изключение на малцина наблюдатели, които се забавляват да играят на небесни детективи и да ги проследяват.

През януари Бил Грей, който проследява астероиди, определи курса на космическия отпадък и очаквания сблъсък и посочи SpaceX като първоизточник на останките от ракетата. Месец по-късно Грей се поправи и каза, че мистериозният обект не е част от ракетата "Фалкон" на SpaceX, изстреляна през 2015 г., за да изведе в орбита климатична лаборатория на НАСА.

Според Грей става дума за третата степен на китайска ракета, извела пробна капсула до Луната и обратно през 2014 г. Китайските власти обаче обявиха, че третата степен на ракетата е навлязла в земната атмосфера и е изгоряла. Но имаше две китайски мисии със сходни задачи - тестовият полет и друг през 2020 г. и според американски наблюдатели двете се смесват в обясненията.

Американското космическо командване, което следи космическите отпадъци на ниска орбита, потвърди във вторник, че третата степен на китайската лунна мисия от 2014 г. не е деорбитирала, но че не може да посочи страната а произход на космическия отпадък, който ще удари Луната.

"Концентрираме се върху обекти, които са по-близо до Земята", се посочва в изявление на говорител на ведомството.

Грей, който е математик и физик, е убеден, че това е китайска ракета.

"Станах малко по-предпазлив по тези теми. Но наистина не виждам какво друго би могло да бъде", каза той.

Джонатан Макдауъл от Центъра за астрофизика на Харвард и Смитсониън подкрепя коригираната преценка на Грей и отбелязва: "Ефектът ще е същият. Ще остави още един малък кратер на Луната".

По повърхността на Луната има вече безброй кратери. С почти никаква атмосфера, Луната е беззащитна срещу постоянните сблъсъци с астероиди и метеори, както и понякога с космически апарати, част от които са се блъскали в нея целенасочено, с научни цели. На Луната няма ерозия и кратерите остават завинаги.

Грей казва, че нито от SpaceX, нито от Китай някой се е свързвал с него, за да оспори хипотезите му. "Това не е проблем на SpaceX, не е проблем и на Китай. Никой не се интересува особено от отпадъците на такава орбита", каза Грей.