В последно време слушаме доста за 5G, а в края на годината станахме свидетели и на едно историческо за България събитие - А1 демонстрира първата самостоятелна 5G мрежа у нас и втората в Европа.

Постижението става в партньорство с китайския доставчик на оборудване ZTE, а на публиката бе демонстриран робот, който повтаря движенията на своя "оператор" без никакво закъснение. Това е възможно именно благодарение на 5G, като според експертите в бъдеще все по-често ще срещаме подобни роботи-аватари.

Вижте снимки от демонстрацията >> >> >>

За да разберем повече за технологията 5G говорихме с един от главните организатори на събитието - Красимир Петров, директор "Конвергентна мрежа и услуги" в А1 България. Той разказа как 5G може да промени живота ни и допълни, че технологията има потенциала да спасява човешки животи.

Красимир Петров, директор "Конвергентна мрежа и услуги" в А1 България и роботът използван при 5G демонстрацията

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

- Какво най-общо е 5G?

- 5G най-общо е следващо поколение технология за мобилни комуникации. 5G определено ще даде много нови възможности на хората и ако ние съумеем да се възползваме от тях, то животът ни би се променил много положително.

- Какъв е потенциалът на 5G да трансформира бъдещето ни?

- Потенциалът е доста голям и той ще се развива допълнително през следващите години. 5G ще бъде използвана във всички сфери - от личния живот, до обществения живот. Ползи ще има не само за икономиката или за гражданите, но за социалните и научни сфери. Образованието и здравеопазването също ще бъдат трансформирани.

- Бихме ли усетили ползите от 5G в ежедневието си?

- Определено бихме ги усетили. Едно от големите приложения на 5G е Интернет на Нещата (IoT), които ще направят света ни по-умен, свързан и удобен. На практика през своя телефон ще може да командвате всеки един уред в дома си. Какво по-добро от това да пусне отоплението си дистанционно, когато се прибирате към вкъщи от работа. Градският транспорт ще бъде оптимизиран. 5G ще позволи създаването на един свят, в който хората ще си комуникират с машините и машините с хората.

Предметите ще комуникират помежду си, като това може да промени учебния процес. Представете си класни стаи с умни дъски, свързани със сървър, като обучението ще става много по-близко до ежедневието на децата ни, свикнали с технологиите. Самите уроци ще могат да са по-интерактивни.

5G ще позволи предвижването на автономни коли, влакове, автобуси и камиони в градовете, а това ще промени трафика в тях. Ползите от технологията наистина са многобройни и всички те не могат да съществуват без 5G.

Автономният безпилотен транспорт няма как да се реализира без мрежи позволяващи малко време закъснение на комуникациите и висока надеждност, а именно това е 5G.

Масовата роботизация в индустрията също ще стане възможна единствено благодарение на 5G. Технологията ще направи достъпни добавената и виртуалната реалност. Ще трансформира облака. Ще може да се възползвате отдалечено от мощни конфигурации, а не само от хранилища за информация.

- Как ще коментирате страховете от 5G?

- Според мен е нормално хората да се плашат от всяка нова технология. Това се дължи на многото неясноти, които те имат относно нея и влиянието ѝ. В България обаче се прави много, а и ще се прави, за да се покаже с факти на хората, че същност няма от какво да се притесняват.

Прави се много, за да се покаже какво реално е влиянието на 5G, както и да се оборят спекулациите с технологията. Що се отнася за безопасността и здравето на хората, ние спазваме много строги стандарти. Нормите, които спазваме, са от 50 до 100 пъти по-стриктни от нормите на ЕС. Хората трябва да са информирани и да разбират това какво се случва, за да не страхуват от неизвестността.

- Може ли 5G да спасява човешки животи?

- Напълно възможно е. Демонстрацията, която проведохме показва, че робот може да се контролира дистанционно от човек. В бъдеще ще се появят и масовизират много по-съвършени роботи, които могат да заменят например пожарникарите. Така техният живот няма да се излага на риск. Освен това един робот може да извършва неща, които човек не може, така че и броят на спасените от пожари, злополуки, бедствия и аварии би се повишил.

Възможно е още хирурзи от цял свят да извършват дистанционно операции през 5G. Това също може да спаси много животи, защото за извършването на операцията ще бъде необходим само помощен медицински персонал, който често е на разположение в малките населени места, докато специалистите са или в големия град или дори извън България. Потенциалът на 5G да спасява животи е огромен.

- Има ли България план за въвеждането на 5G и ще има ли плътна национална мрежа или ще бъдат обхванати предимно големите градове?

- Ние от А1 сме готови да стартираме, чакаме единствено придобиването на необходимите честоти. Веднъж щом това се случи, пътят е ясен. Първо 5G ще навлезе в големите градове, както това по-рано се случваше със старите поколения мобилни мрежи. В бъдеще, щом ползите от 5G станат явни за всички, съм убеден, че покритието ще обхване о-голямата част от територията на страната.