Учени са идентифицирали шест неизвестни вида жаби, които обитават горите на Мексико и са сред най-малките в света, пише в. "Дейли мейл".

Миниатюрните земноводни са останали неоткрити досега заради близките им сходства с техните родственици.

Жабите принадлежат към рода Craugastor. Всички негови представители се отличават с дребните си размери. Учените съобщават, че един новооткритите видове е по-малък от диаметъра на монета от 1 пени (20 милиметра).

Земноводните от този род са ендемични за Мексико. Изследователите отбелязват, че и шестте вида са застрашени и призовават за по-добра защита. Основна заплаха за хабитатите на миниатюрните жаби е човешката дейност.

Учени от отдела за земноводни и влечуги на Природонаучния музей са изследвали жабите в продължение на 12 години. Те са описали отделните видове въз основа на понякога незначителни разлики във външния вид и поведението им. Проведени са и генетични изследвания.

Един от новите видове е кръстен на ацтекската дума за жаба - Craugastor cueyatl. Специалистите отбелязват, че по този начин са почели "богатата и дълбока история" на Мексиканската долина.

Екземплярите от вида C. candelariensis, наречен така в чест на местообитанието си, са с дължина едва 13 милиметра дължина. Според експертите това е най-малката известна жаба в Мексико.

Представителите на друг вид, C. portilloensis, са още по-малки. Дължината им е малко над 11 милиметра. Експертите обаче са стигнали до заключението, че изследваните от тях екземпляри са млади индивиди, които в зряла възраст достигат по-големи размери.

С новото откритие броят на известните видове от рода Craugastor в Мексико става 12. Изучаването им ще позволи на специалистите да разберат по-добре защо жабите са толкова миниатюрни.

"Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи как промяната в размера влияе върху жизнеспособността на вида", пишат авторите на изследването в сп. "Herpetological Monographs".