Метален монолит се е появил на хълм в Румъния, след което е изчезнал - социалните мрежи се забавляват с мистерията, обгръщаща тази реплика на обект, открит наскоро в пустиня в западната част на САЩ, предаде АФП.

Снимки на този монолит с височина четири метра бяха публикувани първо миналата седмица от местни медии в района на Нямц в североизточната част на Румъния.

Радиостанцията Журнал ФМ, която е получила в електронно съобщение сигнал за този обект, веднага е отишла на място, за да провери за какво става дума.

"Ние бяхме изненадани, което е най-малкото, което може да се каже, да открием метална структура, покрита със спираловидни мотиви", посочва радиото на своя сайт.

Без прецедента в американския щат Юта, където блестяща триъгълна призма бе открита в средата на ноември от местни служители, информацията вероятно щеше да мине незабелязана, подчертава пред АФП Чиприан Соломон, журналист от радиото.

Монолитът в САЩ и Румъния

Снимка: www.ziarpiatraneamt.ro / AFP

"Има много въпроси, които остават без отговор: защо в Нямц? Защо сега?", отбелязва той.

Докато румънският печат прояви слаб интерес към случая, социалните мрежи го коментираха нашироко.

Във видео, качено във Фейсбук, мъж коментира иронично обекта, който той определя като пошла репродукция на монолита от Юта. "В действителност това е само старо парче желязо, което някой е поставил там", казва той.

"Ние дори не сме способни да направим прилична реплика", написа Александру, докато други отбелязваха явното наличие на следи от заваряване.

Както и в Юта, "монолитът изчезна в понеделник, също така мистериозно, както се появи", посочи Журнал ФМ.

Загадъчният метален монолит с неизвестен произход, открит в пустиня в щата Юта, породи всевъзможно научнофантастични догадки. Новината за находката бързо се разпространи в интернет. Много потребители откриха прилики с причудливите извънземни монолити във филма "2001: Космическа одисея" на Стенли Кубрик.