KELT-9b е най-горещата екзопланета открита досега. Температурите на повърхността ѝ са от 4300 градуса по Целзий и надвишаващи тези на някои звезди. Последното откритие на учените относно KELT-9b обаче е още по-изненадващо. Оказва се, че атмосферата на планетата е толкова гореща, че молекулите в нея буквално се разкъсват.

Планетата, която се намира на разстояние около 670 светлинни години от Земята, е гравитационно заключена. Това означава, че една и съща страна винаги е обърната към своята звезда.

Оказва се, че на вечно огряната от светлина страна молекулите на водорода се разкъсват на парчета. Учените са изненадани и от това, че тъмната страна на планетата не е особено по-студена. Това означава, че въздушните потоци разпределят температурата от светлата към тъмната страна на екзопланетата, която е класифицирана като "горещ Юпитер".

KELT-9b се намира на около 5 милиона километра от своята звезда и прави една обиколка около нея за 1 ден. За сравнение най-близката до Слънцето планета - Меркурий, се намира на около 55 милиона километра от нашата звезда. Екзопланетата обаче е далеч по-голяма от Меркурий. Всъщност масата на KELT-9b е близо 3 пъти повече от тази на Юпитер.

Учените разкриват, че ветровете разпръскват атомите водород до тъмната страна на планетата, където те отново формират молекули. Циркулацията на атмосферата обаче отново ги води до светлата страна, където топлината ги разкъсва. Знае се, че KELT-9b губи своята атмосфера заради близостта си до своята звезда.

Заради екстремните температури на планетата не могат да се формират редица молекули. Реактивните елементи, като желязо, не формират връзки. Учените са единодушни, че KELT-9b е най-негостоприемната за живот планета, позната досега на човечеството.