Русия похарчи 7,5 милиарда долара, за да изгради своя нов космодрум в най-източните части на Сибир. Проектът бе белязан от редица скандали за отклоняване на средства, в резултат на което руската прокуратура заведе около 20 углавни дела.

Оказва се обаче, че проблемите на космодрума, наречен "Восточний", не са приключили. Инспекция откри течове през бетонните фуги, през закрепващите отвори на кофража на стартовата площадка. След сравнение с архитектурния план станало ясно, че изработката се отличава съществено от проекта, съобщава РИА Новости.

Вижте как изглежда космодрум Восточний >> >> >>

Обектът обаче е получил необходимите сертификати преди получаване на резултатите от проверката.

През септември под стоманобетонната база на локомотивния комплекс за изстрелване на космодрума бяха откриха кухини.

РИА Новости припомня, че конкурсът за строеж на новия руски космодрум е бил спечелен от фирма "Адонис", а освен скандалите за финансови злоупотреби, по време на строежа е имало и работнически гладни стачки, заради неизплатени заплати - строителите се трудели 4 месеца без да получат пари.

Досега Русия е отделила над 100 милиона долара за извършване на ремонтни и поправителни дейности на космодрума, който официално стартира своята дейност през 2016 година и трябва да замести стартовата площадка Байконур.