Учени са открили в съзвездието Змиеносец неизвестен досега източник на бързи радиоизблици, наречен FRB 190520, който периодично генерира подобни сигнали на всеки 15 минути, съобщи пресслужбата на Националната радиоастрономическа обсерватория на САЩ (NRAO).

Откритието поставя под въпрос всички оценки за разстоянията до източниците на тези избухвания.

"Наблюденията ни на източника FRB 190520 показват, че генерираните от него сигнали понякога преминават през много плътни клъстери от материя по пътя си към Земята. Това прави невъзможно използването на бързите радиоизблици (FRB) за оценка на разстоянията между галактиките и за проучване на количеството газ в празното пространство между тях", казва Кшитидж Агарвал, изследовател от университета на Западна Вирджиния в Моргантаун (САЩ), цитиран от пресслужбата на NRAO.

Своеобразен "извънземен радиосигнал", загадъчните изблици FRB са открити случайно през 2007 г. по време на наблюдения на пулсари - вид неутронни звезди, в австралийската обсерватория "Паркс". Те представляват много кратки и в същото време мощни радиосигнали с необяснима периодична структура, чийто източник се намира на голямо разстояние от Земята.

Астрономите все още не могат да кажат как точно възникват FRB и защо само малка част от тях се повтарят. Радиоастрономите от години се опитват да решат този проблем с помощта на канадския телескоп CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment), предназначен специално за търсене на "извънземни радиосигнали", и с китайската обсерватория FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope), където през 2016 г. беше построен най-големият радиотелескоп на Земята.

Агарвал и колегите му неотдавна са открили в данните от FAST признаци за съществуването на изключително необичаен източник на повтарящи се FRB изблици, чиито характеристики са много сходни с тези на първия подобен обект - FRB121102A, открит в съзвездието Колар през ноември 2012 г. Той се различава от другите източници на "извънземни сигнали" по това, че непрекъснато произвежда радиосигнал, който е ясно различим от Земята и е в покой между избухванията.

Новият източник на повтарящи се сигнали, наречен FRB 190520, има подобни свойства. Той се намира в галактика джудже на 3,17 милиарда светлинни години от Земята, произвежда периодични избухвания на всеки 15-20 минути, а през останалото време излъчва сравнително слаби снопове радиовълни.

Особеността на този обект се крие в това, че източникът FRB 190520 се намира в особено плътен клъстер от материя, който много силно разсейва бързите радиоизбухвания. Поради тази причина учените първоначално са предположили, че обектът се намира на рекордните 9 милиарда светлинни години от Земята. Последвалите наблюдения на галактиката с оптични телескопи обаче показват погрешността на тази хипотеза.

Тази особеност на въпросния източник на повтарящи се "извънземни радиосигнали", поставя под съмнение възможността за използването им като своеобразна "линийка", която позволява точното определяне на разстоянията между далечни галактики. Последващи открития на други повтарящи FRB изблици ще покажат колко често обектите, които ги пораждат, се намират в особено плътни клъстери от материя, казват в заключение учените.