Сложна платформа за кибершпионаж под името TajMahal предлага на престъпния контингент широк набор от функции за шпионаж, вкл. непознати до момента, алармира компанията за сигурност Лаборатория Касперски, предава technews.bg.

TajMahal е способен да получи достъп до "бисквитките" (cookie файловете) на браузъра и до списъците с резервно копиране за мобилни устройства на Apple. Опасният софтуер може също да краде данни, които потребителите искат да запишат на компактдиск, и документи от опашката за печат.

Освен това шпионската платформа позволява кражба на конкретен файл, забелязан преди това на USB флашка, отбелязва Wired. Кражбата става при следващото включване на флашката към компютъра на жертвата.

До момента Лаборатория Касперски е открила само една жертва на TajMahal и това е посолството на средноазиатска държава. Специалистите по сигурност обаче са убедени, че цели на киберпрестъпниците са много по-големи организации.

Анализът на злонамерения софтуер показва, че TajMahal е създаден най-малко преди шест години. Първите открити образци на този малуер датират от април 2013 г., уточняват от компанията за сигурност.