Изследване на университета Рутгерс в Ню Джърси показва, че познатата на всички технология Wi-Fi може да се използва с голям успех и за откриване на бомби и оръжия на обществени места, предава Би Би Си, цитирана от Mobile Bulgaria.

Според него безжичните сигнали могат да проникнат в чанти, за да определят размерите на металните обекти в тях или да дадат представа за обема на съдържащите се течности.

Според първоначалните тестове системата е имала точност от поне 95%, а учените смятат, че тя може да се окаже евтина алтернатива на използваната на летищата технология.

Екипът е провел тестове с 15 типа обекти и 6 вида чанти, а те са показали, че Wi-Fi има точност от 99% при разпознаване на опасни обекти - 98% за метал и 95% за течности. Когато обаче обектите са увити в чанти, точността намалява до 90%.

Системата има нужда само от Wi-Fi устройство с две или три антени и може да бъде интегрирано в съществуващите безжични мрежи. Принципът на действие е свързан с анализ на безжичните сигнали, след като те се отразят от обекти и материали.

Технологията е подходяща за обществени места, където е трудно да се разположи скъпа инфраструктура за проверка като тази на летищата.